mAe freNz

Friday, October 23, 2015

#BAJET2016 OR #BAJET2017

Allah.

Dua tiga hari nih hidup macam kelam-kabut sikit tapi tak lah sekelam jerebu yang menyesakkan dada tuh.

Dengan a lot of things that suddenly pop out yang menyebabkan otak laju berfikir dan hati beremosi lebih.

InshaAllah, if Allah wills, semua perancangan dan angan-angan tuh akan terlaksana jugak.

Sekarang mohon lebih fokus untuk habeskan dulu komitmen master and then you can start reviewing your plan.

Kasi kayuh pelan-pelan dulu. Sampai masa nanti jalan jugak. Amin.


Doa dan usaha seiringan.

Saturday, October 17, 2015

NEW 'ALL IZ WELL'


+ Jahhhh.

- Yep.

+ Jahhhhhhh.

- Yeppp.

+ Jahhhhhhhhh.

- Jemah….ko jangan sampai aku lempang ko kang.

+ Weh jahhhhhh! Ko tolong lempang sikit hati aku nih. Dah tersasar nih.

- Laaaa….ko dah kenape jemahhh? Nih kalau tak betol cenggini nih ade la yang tak kena tuhhh.

+ Hahahahah…aku nih…tinggi sangat kelangit. Nanti jatuh baru taw sakit.

+- ……………

Dan bermacam lah sesi soal jawab hati dan perasaan tuh.

Gosh. You dunno how much I thanked Allah for giving me best-girlfriend-ever like you. Yang aku boleh buat pape confession dengan selamba buta jep.

Cepat jep kau tangkap perubahan aku. Rasa hati aku.

And the best part is, kau tak marah aku. Kau cuba buat aku pikir balik and kau buat aku feel much more better. You know what I mean huh.

And thanks for supporting me in everything that I do and kenkadang aku nih over reacted sikit kan? Layan je lah kau kan.

And for that ‘nasihat’, inshaAllah. Doakan everything will be okay and aku tak tersasar daripada aim aku.


“Worth to Wait for…”



That’s my new ‘all iz well’.

Seeee....aku dah siap tampal dah pon. :P

Thursday, October 15, 2015

TAK SABAR

Tak lama dah nak habis kan master pon.

Pejam celik, pejam celik, dah nak masuk mid semester.

Tak sabar nak habeskan master. Tak sabar nak masuk makmal. Tak sabar nak siapkan mini tesis.

Lepas tuh dah boleh mula kerja. InshaAllah.

*next week dorang dah convo*

Saturday, October 10, 2015

SAKIT

Sakit, nak datang tuh tak kira masa.

Sempat jugak merungut kalau tetiba tersakit tuh. Yelah. Tengah serabut kerja menimbun, deadline assignment yang berkejaran, tetiba terdemam lah, terselsema lah. Bikin kacau jadual waktu kerja. Mula lah berkejaran nak siapkan semua benda. Kan?

Sakit tuh kan penghapus dosa. Mungkin terlampau banyak dah bank dosa nih sampai Allah hantarkan peringatan.

'Dah-dah lah buat dosa tuh. Bawak-bawak berehat pulak.'

Kan?

Baiknya Allah tuh. Sampai bagi ingatan macam tuh. Sayangnya Allah pada kita nih. Tak sanggup nak tengok bank dosa kita makin meningkat.

Tapi, sedar tak kita semua tuh?

#ketukdadasendiricekimancemana

ALL WE ARE


I tasted, tasted love so sweet
And all of it was lost on me
Bought and sold like property
Sugar on my tongue

I kept falling over
I kept looking backward
I went broke believing
That the simple should be hard

All we are we are
All we are we are
And every day is a start of something beautiful

I wasted, wasted love for you
Trading out for something new
Well, it's hard to change the way you lose
If you think you've never won

'Cause all we are we are
All we are we are
And every day is a start of something beautiful

And in the end the words won't matter
'Cause in the end nothing stays the same
And in the end dreams just scatter and fall like rain

'Cause all we are we are
All we are we are
And every day is a start of something beautiful, something real

All we are we are
All we are we are
And every day is a start of something beautiful, beautiful




Friday, October 09, 2015

KAHWIN: DEGREE KE MASTER?

Semalam duk sembang dengan sorang member nih. Sembang dekat wassap. Lama tak tanya khabar, lama tak jumpa. Sekali duk sembang tuh, memacam lah yang keluar. Dari hal sihat ke sakit, kerja, belajar sampailah ke hal kahwin. Kencang.

Tetiba dia cakap... "Untunglah budak master, ramai yang duk kejar."

Terus aku macam 'Eh? Dah kenapa pulak macam tuh?'

Kaitan pulak kan buat master dengan ramai orang nak tuh kan? Takat nih geng-geng aku yang sambung buat master baru sorang dua yang kahwin. Maksud aku yang geng-geng sesame dari zaman matrik, degree hinggalah ke master. Termasuklah penulis nih ha. Belom masa lagi. Hahahah.

Aku balas balik kat dia..."takde makna lah. Kawan orang yang degree lagi ramai kot dah kahwin."

Yelah. Seingat aku, geng-geng aku yang duk invite majlis kahwin baru nih pon ramai jep budak degree. Takde lagi dapat invitation dari bebudak master nih.

Maaf. Aku takde maksud lain pon nih. Just nak highlight yang level belajar tuh takde kena-mengena langsung dengan kahwin ke tak kahwin lagi.

Kahwin awal ke lambat tuh rezeki memasing. Ada yang terus habes SPM pon dah kahwin. Ada yang sampai dah habes Phd pon belom kahwin. Tuh rezeki yang Allah dah tetapkan. Sampai masa nanti, kahwinlah jugak.

And bagi aku, level belajar tuh tak bagi maksud apa-apa pon. Ada orang cakap lelaki takut nak approach perempuan yang lagi tinggi tahap belajar daripada dorang.

Tapi, level belajar takleh lawan level kuasa suami terhadap isteri kan? So, kalau kau belajar tinggi mana pon, kau tetap takleh lawan kuasa suami kau. Cuma mungkin ilmu kau lebih sikit lah dari dia. Alah...rileks sudah. Ilmu boleh cari bebila jep pon. Cuma nak kena ada keinginan jep. Kalau tak, takkan lah ramai jep akak-akak, abang-abang, makcik-pakcik yang duk sambung belajar lagi nih. Kan?

So, point kat sini, kau belajar tinggi ke, rendah ke, bukan asbab untuk kau kahwin cepat atau lambat. Sabar jep kalau belom kahwin lagi tuh. Mungkin bakal zauj/ah belom install waze lagi kat hadphone dorang. Sebab tuh lah lambat sampai.

#tumpang gembira dengan berita proposal member yang memang dah lama menunggu

PERASAAN

Konon tadi sesiap pergi fakulti nak masuk makmal, nak buat balik kerja minggu lepas yang tak sempat siap masa kelas. Sekali tersangkut dekat bilik siswazah nih pulak sebab makmal tutup and petang baru bukak balik. Bila dah lepak kat bilik siswazah nih dah malas dah lah nak panjat tangga naik makmal tuh. Nantilah minggu depan sambung balik masa kelas. Mintak tolong ngan Abang Tono ajarkan. Hiks. Suka bertangguh kan?

Hari nih nak blogwalking dulu. Lama sangat tak masuk blog nih. Layan blog, pasang earphone then dengar lagu jenjiwang. Syahdu weh, Layan perasaan kejap.

Cakap pasal perasaan nih, sungguhlah taktaw nak kata apa.

Perasaan nih kita tak boleh nak bantah-bantah. Tak boleh nak paksa-paksa.

Kadang kita suka, kadang kita tak suka. Berubah-ubah. Unpredicted la wa cakap lu.

Tapi kadang tuh, benda yang kita tak jangka nih lah yang duk membuai-terbuai ke langit ketujuh-kelapan-kesembilan-kesepuluh. Tup-tup dah jatuh ke bawah sakit berdarah. Kikikiki. Dah jatuh tuh bangun sendiri la kan? Takdenye orang nak tolong bangunkan.

Tapi bukan lah benda yang buruk pon nak layan perasaan tuh. Layanlah selagi kau mampu. Bukan nak kena bayar pon.

Asal kau tak susahkan orang sekeliling kau sudah lah.

Ok marilah melayan perasaan.

Arghhh rindu rumah!




.....Wait for me to come home....