mAe freNz

Monday, July 30, 2012

RAMADHAN YA KAREEM


Assalamualaikum and a very good...afternoon, maybe? Owh c’mon la Nina. Just straight to the point! ;)

First of all, i’m now at my kampung kesayangan. Owh puhlis la Nina. Da berzaman kau balik pon kot? Owh yeah, tak kira la. Haku happy haku balik kampung. So what? Tratratratratangtang...! (kepalasengetmenyenget)

Owh yeah!! It’s Ramadhan!! Sounds crazy but harus lah bulan yang mulia nih yang haku duk tunggu. Peace yo! Haku berani jamin ramai orang duk tunggu bulan nih. Haruslah. Nih bulan ramadhan bro! It’s ramadhan. Lepas ramadhan haruslah Syawal menjelang. Hape? Hape? Hape? Owh Nina, crop that! Let's talk about ramadhan. Just ramadhan owkeyh! #senyumangkatkening

Weyh, takkan la kot. Takkan la tak taw ape-ape pasal bulan nih kot? Fast? Owkeyh. Acceptable. Anything else? Anyone? Ishishish (gelengkepala) owkeyh, meh haku nak habaq kat hangpa suma...!

Bulan ramadhan nih adalah bulan yg teramat mulia. (bagihakula) Sebab? Aishh...takkanlah korang tak pernah dengar kot pasal fadhilat bulan ramadhan nih. Kalau tak pernah jugak, cuba try tanye Inchik Google. Kompom korang dapat taw jawapan dia. Ala korang kan da kamceng giler ngan Inchik Google kan.

Yang haku taw, bulan ramadhan nih memang banyak fadhilatnya. First of all, we all knew that in this holy month, all of the muslimin and muslimat all over the world did one thing. Fasting. Fast, the third RUKUN ISLAM. Owh yeah, its fasting month dude! 

Selain tuh, bulan nih jugak istimewa kerana ALLAH SWT telah mengurung semua syaitan dan jugak ALLAH SWT telah membuka pintu-pintu syurgaNYA untuk semua hamba-hambaNYA. Owh ALLAH, hanya Engkau Yang Maha Pemurah. Pendek kata, Allah SWT telah memberi peluang kepada semua hamba untuk melakukan ibadah kepadaNYA tanpa ada gangguan daripada syaitanirrajim. 

Bukan setakat solat 5 waktu guys! Bemacam lagi yang boleh dibuat. Tadarus AL-QURAN, taraweh, solat sunat, berzikir, bersedekah. banyak lagi yang korang boleh buat. Bermacam ganjaran yang ditawarkan oleh ALLAH SWT. Sama ada kita je yang nak atau tidak. Bagi haku, haku aim nak tamatkan baca Quran dalam bulan nih. Moga ALLAH permudahkan urusan haku. #amin

Same goes to u guys. Peluang yang baik nih bukan selalu terhidang kat depan mata. Sebulan dalam masa satu tahun. Nih da kira bertuah sebab boleh jumpa bulan ramadhan tahun nih. Buatnya umur pendek, da tak jumpa ramadhan dah tahun nih, mesti menyesal amat. Tapi, nobody knows the future. Kalau ALLAH cakap jadi, makanya akan terjadi jugak. Sekarang, esok, lusa, takde siapa pon yang tahu. #senyum

It's all our own choice. Allah SWT telah membuka seluas-luas pintu rahmat dan barakah kepada kita. Terpulang kepada kita untuk merebut peluang yang diberikan itu. Nih bukan nak tuju kat siapa-siapa. Tapi more to diri sendiri. Kadang-kadang diri terlebih kepada hal duniawi sampaikan hal ukhrawi terlalai. Salah siapa? Salah sendiri sebab tak mampu nak mengatur kehidupan. Semoga kali nih diberi lebih kekuatan untuk mencapai aim-aim sempena bulan puasa nih. Tak siapa pon tahu. Diri kita, kita yang lebih tahu. #angguklelaju

Haku taw, kadang-kadang it's easy to speak than to be done. I've gone through that too. Bermacam halangan yang timbul kalau terdetik dihati nak buat baik nih. Tapi, all that I can do is trying my very best to fight those KEMALASAN, KELETIHAN, KESIBUKAN and berbanyak 'ke-an' lagi lah yang tetibe memuncul tuh. And haku tak kata semua tuh haku buat dengan senangnye sebab haku pon manusia biasa dan tak lari dengan benda tuh semua. But at least, I've tried. And I'm still trying. Melawan nafsu bukan benda senang owkeyh. And for u guys, let's fight our nafsu, and got our aim. InsyaALLAH. We'll win it. #bigsmile


Saturday, July 07, 2012

MABRUK 'ALAIKUM IRMA HASMIE :)

Assalamualaikum dan selamat pagi.............! 

Yeah, it's been a while since my last updating. Owkeyh, now a lil bit buzbuz with my finale exam. Waaaa...the tough semester I thougth. Why? Cause I felt like I knew nothing owkeyh. Dengan subject Immunology nye yg haku nak kena hadap. My senior doesn't need to take that subject. We're the first batch that had to learn that scariest subject. Arghhh...just could try my best and then be tawakkal. Allah know the best. Admit that. :)

Owkeyh...memalampepagi nih haku rasa macam nak mencampur-adukkan bahasa. I'm so sorry guys. Some hormones were not functioning well and its affecting the way I'm wrote. Hoho...kemon la Nina. Jangan nak poyo sangat. #palmface

Guys. hari nih tetibe haku terajin nak menghupdate blog nih. Padahal study pon belom habes lagi. (palmfacelagisekali) Actually, it's been two days already. I've got imsomnia. Oh, this is bad you know. Naseb baek pagi tadi haku tak lentok time jawab paper management. Tapi terasa kepala berdenyut-dongdang-merbau uolls. Ha...bukan haku tak cuba-try-paksa  diri tuk tido, tapi still tak jalan. O Allah. Malam nih haku nak tido jugak. *lepashabeshupdatenih

Wait. Wait. Wait. I don't wanna talk about this la. Oh Nina. There you go again. Melalut merapu tak tentu hala. Oh. Im just missing tuk melalut-merapu-meraban kat sini. It's been a while you know. Owkeyh. You may but not know. Once you had finished your last paper, then there you go. Promise. Right now, lets talk bout something else. What? *angkatkeningdouble

Heeee....tak menyempat haku nak tunggu habes paper nak jugak hupdate pasal nih ha. Guys, i bet all of you knew about Irma Hasmie wedding rite? Oh yeah. I'm adore that owkeyh. Not her charming husband la.  But, haku pegun dengan dorang. Betapa sweetnye hubungan yg terjalin di antara dorang tuh. Hubungan yang halal pastinya.

And, betapa beruntung nya Irma sebab lepaskan Nabil dulu. See, Allah dah tentukan jodoh memasing. Allah lebih tahu sape yang lebih layak tuk setiap orang. Tak perlu korang nak mencari. Once da sampai masa die nanti, semua tu akan datang sendiri. #NoteToSelf

Dan, entry ini adalah untuk memberitahu bahawasanya haku tumpang bahagia dengan wedding dorang berdua nih. Hal ini adalah membuatkan haku terpikir berulangkali pasal kahwin yang sememangnya haku belom lagi bersedia. Oh, kemon la. Nina, don't be childish owkeyh. You're still a crybaby and yet a makayah little girl. Cannot think bout marriage things yet. Lalalalalala

Disebabkan terasa wedding dorang tuh begitu mengagumkan, berulang kali haku duk menatap video pre wedding and wedding dorang. Owh, I'm just falling for them. #Senyumsampaitelinga. Dan kepada kak Irma Hasmie dan pasangan, semoga berbahagia dengan kehidupan baru anda dan selamat menjalani fasa baru kehidupan. Barakallahulakuma. :) 

Lalalalala, I'm heart u la Sis. :)





See...how 'bahagia' they are. Semoga berbahagia till Jannah sis. :)

And guys, I'm gonna stop now. Sorry for my 'teraburness' words pepagi nih. And do wish me luck for my 3 more papers. Owh. Tak sabar nak tuggu majlis kahwin Heliza Helmi, and Diana Amir. :)

Salam Pengakhiran guys. May Allah bless us always. Amin. :)