mAe freNz

Sunday, September 08, 2013

PERKONGSIAN WEEKEND

Assalamu'alaikum!

Alhamdulillah. Hari nih haku mendapat peluang yang haku kira buat haku rasa sangat beruntung.

Mungkin bagi korang semua ini perkara biasa namun bagi haku, ianya adalah sesuatu yang sangat bermakna.

Sempena dengan Program Minggu Bahasa yang berlangsung di UiTMNS, pihak penganjur telah menjemput seorang motivator yang bagi haku sangatlah haku respek, iaitu Ustazah Fatimah Syarha. Even tak semua buku beliau haku beli dan baca but daripada pembacaan haku melalui blog dan certain buku beliau buat rasa hormat haku terhadap beliau bertambah.

Dan hari ini haku kira bertuah sebab haku diberi peluang untuk bertemu muka dan berada dalam majlis ilmu beliau. Ya Allah! Memang banyak ilmu yang haku dapat daripada majlis ini. Namun tak semua yang dapat dikongsi kerana kekangan masa. 

Papepon weekend nih haku dapat sesuatu yang sangat bermanfaat. Dan inshaAllah akan cuba haku praktikkan dalam kehidupan seharian.

Thanks ustazah untuk perkongsian hari ini. Panjang umo ada jodoh lain kali kita jumpa lagi. InshaAllah.

Buat korang yang ingin turut serta mengenali beliau boleh lah melawat blog beliau. Sangat bermanfaat.

Bersamalah kita Sebarkan Bahagia! #Senyum




Haku sempat grab satu buku nih. It's worth.



Saturday, September 07, 2013

KAKAK PM!!

Assalamu'alaikum!
Dan salam sejahtera! Salm 1Malaysia!

Alkisahnya rajin pulak haku menghupdate blog kali nih ye. Idok le rajin sangat pon sebenarnye. Sesaja isi masa yang ade jep nih. Yang sebenarnye haku nak cerita sikitlah pengalaman baru yang haku dapat minggu lepas nih. Alaaaa...yang tajuknye kat atas tuh la. Akak PM!

Japjapjap! Korang jangan salah paham pulak. PM tuh stand for 'PEMBANTU MAHASISWA' bukan 'PERDANA MENTERI'. So sepertimana yang korang semua sedia maklum, minggu lepas kan minggu mendaftar untuk mostly semua lah student yang baru melangkah ke alam 'degree'. Senang cerita 'freshie' la. Dan tak ketinggalan jugak untuk uni haku nih.

Nak jadi ceritanya, haku dan Qina nih sesaje lah mintak masuk join jadi PM tuh. Tak tersangka pon akan boleh masuk sebenarnya. Sebab kitorang memang langsung takdak pengalaman. Tapi nih kiranya macam haku challenge diri sendiri jugaklah sebab tak pernah terlibat dengan aktiviti macam nih.

Jadinya few days sebelom hari pendaftaran tuh kitorang dapat kol daripada bahagian HEP (hal ehwal pelajar) untuk jumpa dorang berkenaan taklimat ringkas program. Dan tiba saatnya pon kami berdua pon pergilah. Sedikit eksaited bila memikirkan akan bekerjasama dengan PM-PM laen yang sememangnya pasti banyak pengalaman dalam meng-handle halhal sebegini.

Namun sedikit perasaan kucewa bilamana hanya kami bertiga sahaja yang akan bergelar PM untuk program MDS (minggu destini siswa) kali ini. Haku, Qina dan Pian. Dan Pian satu-satunya orang yang berpengalaman dengan MDS nih. Perasaan yang dulunya berkobar sedikit down. Takut. Resah. Mampu ke haku-kami nak handle mereka seramai 30 orang tuh? Sedikit pandang rendah dengan diri sendiri.

Dan tibalah hari kejadian. Pelajar mula beramai-ramai daftarkan diri. Dan pesanan penaja tetap terpahat dalam hati dan minda. Berikan servis yang terbaik untuk mereka. Ya! Sangat. Dan alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Karenah students-parents-family berjaya kami hadapi. Walau ada certain cases yang boleh buat kami pening but it's ok. Pengalaman mahal tuh kot! Heeee :D

Adik-adik pelajar baru pon sangat-sangat behave. Paham kalau kakak PM nih sangat tidak berpengalaman. Hahahah. Dan mereka memang best. Sport-rim habes! Program pon jalan dengan santai jep, takde formal sangat. Dan kami PM-PM sedikit terkejar tak cukup tanah nak handle dari hal VIP, makanminum, emcee, kuliah-tazkirah-ceramah. But alhamdulillah, semua jalan. Thanks semua yang terlibat secara langsung and tak langsung tuh. Arigato gozaimas! Syukran jazilan! Xiexie nin! Thank you!

So, that's all. Takmo cerita panjang. Korang pakat tengok gambo jep eyh. And mintak maaf jugak. Gambo tak banyak. Tak sempat nak snap! Kehkehkeh. Layan jela mane yang hade yee. :D

Imma ready!
Khemah menunggu
Selamat datang!
Kakak PM is reaaaadddyy! :P
Aktiviti berkumpulan
Gigih brainstorm
Serius sangat!
Flowers!
Khusyuk lukis logo
F.O.K.U.S
.
Part of 'em
Haruslah siswa nye sedikit. Nih course Biology dong!
Bersama MPP UiTMNS
Berpusu ke kafeteria
Mendengar amanat VC
Sempoi giler abam PM! Hahahah
Trip to Beting
Happy gile they olls!
Abam-kakaks PM!
Last moment of MDS cool!

Itu sahaja gambo yang sempat disnap. Takpe. Lain kali kalaw ada event lagi korang snap gambo bebanyak owkeyh. Alaaaa...gambo nih part of memories jep. Yang penting hati dan minda kita takkan lupe momen-momen tuh semua.

Oh ye. They all semua nih stay di kampus Melang memandangkan kampus Beting dah full.

Akhir kata dari haku, selamat melangkah ke alam, tempat, suasana, situasi yang baru! Do enjoy your days here. Don't be regret.

*pss...dulu akak PM pon kucewa sebab dapat kat Pilah, bukan Shah Alam, but I'm trying my very best to adapt in this Pilahdelphia. And alhamdulillah, here I am, enjoyed every second I have, been here. Walaupon dugaan yang mendatang tuh pelbagai, but we did overcome them. Takde lagi setakat nih terdetik dihati nak tukar kampus ke hape. Bersyukur seadanya ditempatkan disini. Mungkin ada hikmah disebalik semua kejadian.

Dan...mungkin juga punya hikmah untuk haku masih berada disini.

Paling kurang dapat rasa terkagum-pegun-hormat jumpa student dari
US dan Rusia.

Dan buat jejak kasih dengan junior masa di SMAKH, kemudian KMPh. Jalan kami serupa tapi tak sama. Dari sekolah yang sama, kemudian matrik yang sama and now, here we are, UiTMNS dalam kos yang sama. Harapnya jalan hidup dia lebih mudah dari haku. Amin.

Hai! Nice meeting all of you!

~tak sabar nak jumpa Ustazah Fatimah Syarha esok!

Friday, September 06, 2013

#2 : VETERINAR MELAKA

Assalamu'alaikum guys!

Well, it's been a while since my last entry right? Heeee...I'm having some kind of syndrome called 'Malas'. Yeah, malas nak hupdate blog. Nak jenguk pon kenkadang malas jugek. Owh. What had happened to me??! Naseb baik belom terasa malas nak makan and tido. Kalau tak, tak taw la what's gonna happened to me. #sigh

So, hari tuh kan haku dah janji nak cerita pasal pengalaman-pengajaran and segala 'pe' lagi lah yang haku dapat kat Veterinar Melaka tuh. Ataupon mungkin korang dah lupa kot pasal janji aku tuh. Well tak kisahlah korang dah lupa atau tak but since haku dah janji, haku kena lah tunai jugak kan? :)

*Yang kat atas tuh actually yang dah ditulis since bulan March yang lepas. Memang dah berbulan pon draft entry nih tersimpan kemas. And haku mintak maaf sesangat sebab mostly haku dah tak berapa nak ingat dengan flow cerita kat Vet tuh. Tapi since haku dah cakap nak cerita, haku akan hupload piccys saje owkeyh...biar gambar yang berbicara. Chewwah gitu kau Nina. Hahahha.

.
..
...
Day 1
....
Breakfast before g keje. *semangat

Ubats
Errkkk...meja bedah? 

Kat and cat
Treating kitten
Anjing yang nampak garang tapi sebenarnye manja
Geram dengan cats nih
Kebosanan
Fes pengalaman. :)
I'm handling cat
.
..
...
Day 2
....

*muka memang takleh blah
.
..
...
Day 3
....


Alatan pembedahan
Kucing pengsan dengan mata terbuka. *facts
Abang gagah tapi penyayang
This is Punni. If I'm not mistaken.
Lil kitten
Selca
Again
.
..
...
Day 4
....

...Himpunan Mingguan...
Officemates

...Dan Ceramah Harta Pusaka dan Wasiat...
Penceramahs

.
..
...
Day 5
....
Meow station. Khas untuk kucings.
Khusyuk kerja kot
Carik-carik
Busy


Waiting for 'em

...Melawat ladang ternakan...
Deer

Blood sampling


Hasil sampling
.
..
...
Day 6
....


The one wearing 'jilbab' is Puan Doc
Arnab yang terkena kurap
3 musketeers
Letak ubat kat tepi mulut. *tips
Cuteness
Gebuness




...Ubats...


























.
..
...
Day 7
....




Nampak baik...
Tetibe mengamuk cakar kami...
Dan menyempitkan diri disuatu sudut kerusi.







I did touched him


1st operation.
Kucing nih lumpuh kaki belakang.
Dan jalan mengengsot hingga punggung luka teruk 
2nd operation

Owkeyh. Kerja part-time
Kucing besar nih akan mengundang sesiapa saja untuk bergambar
.
..
...
Day 8
....
Cute dog. Tuan dia tak taw cakap bahasa melayu.
Did listened to his owner very well





Office...
...mates
Le doctor







...Tamat...

So that is how the things going on. Dan banyak benda baru yang kami dapat belajar sepanjang berada disana for almost two weeks. Walaupun masa tuh singkat but we did learned a lot of things. Dan haku sempat lah jugak praktikkan beberapa untuk kekucings kesayangan di rumah.

Jadinya...haku ingin mengundur diri dulu lah. Hope korang did enjoyed dengan piccys nih semua. And haku mintak maaf lah sebab memang piccys haku banyak dalam nih. Jangan muntah ijo pulak uolls.

Adios amigos! Assalamu'alaikum!
Uhibbuka/i fillah! InshaAllah