mAe freNz

Friday, March 27, 2015

TERSEPAK

Salam 'alaik guys.

Lately nih makin ramai kenkawan satu batch yang nak kawen. Tak kira lah batch sekolah rendah, menengah, matrik, universiti, semua pakat beratur duk hantar invitation kat FB, tak pon hantar kad ke rumah, mesej kat wassap group ataupon personal. Alhamdulillah, dah sampai seru nak melangkah ke next phase of life. Hidup berdikari, berkeluarga, bersuami-beristeri, bermentua, beranak-anak. Alhamdulillah. Tahniah buat korang semua. Aku doakan korang semua dibanjiri rahmat, berkat, kasih sayang Allah dalam setiap masjid yang dibina. Amin.

Dan minta maaf jugak sebab tak mampu untuk attend semua majlis korang. Mana yang aku sempat jejak tuh alhamdulillah, sampai jugak. Boleh amik berkat, ye dop? Hahahah. Tapi mana yang aku tak sempat tuh aku minta maaf. Jangan pulak nanti korang balas tak datang majlis aku pulak bila dijemput. Hahahah. Gurau jep. Ada rezeki inshaAllah sampai kan. Raikan kenkawan.

Satu la. Satu jep. Bab nih satu ar aku kurang gemar kalau pergi majlis kenkawen nih. Hahahah. Nak nak kalau majlis tuh dalam kalangan keluarga. Pasukan mak-mak mesti sibuk duk tanya kita nih bila pulak. Kenkadang tuh aku layankan jep. Senyum, jawab tak sampai masa lagi. Mungkin dorang dah tak sabar nak makan nasik minyak eden la tuh. Tuh yang sibuk duk tanya. Padahal dah cakap kat dorang kalau nak makan nasik minyak tuh, time raya datang jep laaa. Kompom boleh makan nasik minyak. Hahahahah. Naseb la Puan Emak tuh cool lagi. Takdelah dipaksa nye anakanda tersayang nih kawen lagi. Alaaaa...dia tahu anak dia nih kurang matang lagi. Sebab tuh dia diam jep. Hahahah.

Tapi lately nih, Puan Emak tuh dah start bagi hint-hint pulak. Adoyai Emak. Couldn't you be cool as usual? Anakmu ini belum sampai seru lagi. Mungkin dah tak tahan telinga lah tuh kena tanya tuh yang cakap macam tuh. Aku mampu diam dan tersenyum jawab soklan emak tuh. Hahahahah. Nak kawen nih bukan macam nak pergi beli barang kat kedai mak.

Tuh kalau dengan emak. Dengan kenkawan pulak jawapan standard la aku bagi. Apedehal?? Hahahah...den belom tersepak lagi Mr. Right den. Nanti dah tersepak den kawen lah. Hahahah. Kelakar pulak asenye. Berangan ala-ala novel dan drama melayu sangat kan. Tuhlah. Banyak sangat baca novel. Sampai benda cenggitu pon nak jawab ala-ala novel. Hahahah. Alahai korang. Doakan jep lah yang baik-baik. InshaAllah satu hari nanti kad aku sampai kat tangan korang yep. Before tuh, doakan saje.



Psss/ Mak, kalau orang lain tanya den bole la pekakkan telinga lagi. Tapi bila mak dah start tanya tergugat jugak den nih mak. Alahai.


*inshaAllah ramai yang doakan den taon nih. Berkat doa korang tuh cepatlah sampai kad ye dop? :P

Thursday, March 19, 2015

BUKAN SEJENIS SIT-REP

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, dah cukup sebulan ber'menumpang' kasih di UKM nih. Dan dah sebulan sedang mencuba sedaya upaya untuk meng'adapt'kan diri dengan siuasi baru nih. Ok, sebelum tuh, entry nih bukan entry pasal sit-rep (baca situation report). Don't worry. Just nak ice-breaking sebab lama tak tegur-sapa. Hahahahah.

Alkisahnya duk UKM nih aku berkenal-kenalan lah dengan coursemates yang ade nih. Alhamdulillah, setakat nih dorang semua memang supportive. Nak buat group, assignment, presentations, sangat membantu. Seriously, aku memula nih rasa sangat lost. Setahun baru tinggal study dah lost macam nih. Cemana lah kalau dah tinggal bertahun-tahun macam Kak Fid tuh? Mesti aku kena sental otak aku nih dengan berus besi tuh nak bagi bernafas sikit, baru boleh terima ilmu tuh dengan senang.

Tapi aku nih memang lah, jenis yang memang tak berapa lama sangat boleh fokus kat dalam kelas. Yang nih aku taktaw la cane nak buat. Sobsobsobs. Nak-nak dengan kuliah yang straight tiga jam, empat jam tuh. Kalau degree dulu sejam dua pon aku sempat ber'beauty-nap' kat dalam lecture tuh, nih bayangkan la sampai empat jam tuh aku buat apa. Tapi serius cakap, aku tak berani nak ber'nap'. Gila kau. Kelas dah lah ramai foreigner, classmates pon tak berapa nak kenal, kecuali si Epul tuh. Tuh pon Epul tak berapa nak kenal lagi kot. Hahahah.

Kadang tuh kau nampak aku macam fokus giler tengok doc duk terang kat depan, tapi kalau tanya belum tentu lagi aku boleh jawab. Sebab jasad aku dalam kelas, fikiran dah jalan ke mana. Hahahah. Lantak lah, asal tak tertido dalam lecture tuh. Tapi alhamdulillah, boleh lah catch up sesikit mana yang sempat tuh. Aku risau. Risau takut tak boleh bawak. Tapi aku nak jugak bawak. Epul selalu cakap kat aku....

"Jangan risau Kak Nina. Senang jep. Mesti boleh skor punya."

Alahai Epul. Sweet pulak kome nih. But I really appreciate that. Kenkadang that kind of words boleh cool down nervousness tuh. Since before aku masuk lagi dia dah gitau memacam. And tolong memacam. Notes, info pasal lecturer, SV. Thanks sesangat. And a lot of thanks jugak Qina. Kau pendengar rungutan setia aku jah. Sabor jep ngko bila aku salu ngadu takdek air yep. And pasal nota-nota import tuh jugak. Hahahah. InshaAllah. Doakan aku mampu.

So, that's all. Psss....orang UKM yang kenal tuh jumpa tetegur la. Den tak bape nak kenal orang sini.

*bigsmiles*