mAe freNz

Thursday, May 16, 2013

TERIMA KASIH CIKGU!


Hai guys! And assalamualaikum!

Well, entry haku kali nih bukan la entry terendam but lebih kepada sesi luahan.

Luahan sempena hari guru! J

Oh yes! Hari nih the whole Malaysia sambut hari guru. Selamat hari guru kepada semua guru seluruh dunia. Terima kasih atas jasa kalian semua yang tidak putus asa dalam mendidik kami semu. Tulus dari sudut hati paling dalam.

Actually, tak pernah terlintas pon untuk buat entry hari guru nih. But somehow, I did watched a video. Just now. About celebrating teacher’s day, at school. Dan haku macam...owh! I missed my school days. Too much. I miss my fellow friends, my teachers, my classrooms...and my school most. I wish to go back at those time yang haku tak payah nak pikir banyak and enjoyed being a student.

Cakap pasal hari guru nih, banyak kenangan yang kembali berputar-terpapar dalam otak haku. Well, most of them masa sekolah menengah la. Sekolah rendah tak banyak sangat yang ingat sebab masa tuh still lagi sangat-sangat innocent. Duk huh-hah-huh-hah jep lagi. Masuk sekolah menengah baru lah ada life sikit. Cewaaahh gituh. Heeee J

And haku dulu sekolah menengah semua perempuan. Well, Khairiah is the best! I miss been there! #laphidunglajulaju

Yeah. Haku yang selama nih duk huh-hah-huh-hah jep, mulakan perjalanan hidup dari Khairiah. Well, sekolah rendah bebudak sangat. Tahu nak main jep. Tapi bila masuk Khairiah, I learn to live a life. Haku dah mula pandai berkawan, bergaul, berhidup. Dan satu kelebihan bila student satu gender jep, rasa lebih mesra dan rapat bergaul. Cewwaaahhh! Ayat takmo kalah.

But that’s so true. Kat Khairiah, haku rasa enjoy. And I’m enjoying my life. Dengan cikgu-cikgu yang semua bebaik, dengan kenkawan yang lebih kurang satu kepala. I live my life. I do.
And haku rasa sepanjang lima tahun haku kat sana, banyak benda yang haku belajar. Tentang keikhlasan berkawan, tentang pengorbanan guru...tentang semua. Semua. Completed. Tapi langit tak selalu cerah, hidup tak selalu indah. Dalam berbahagia hidup sebagai pelajar tuh, ada jugak arah yang tersilap.

Dan haku bersyukur. Guru-guru tidak jemu untuk membimbing kami semua. Pelbagai program diadakan. Pelbagai acara diaturkan untuk kami semua. Sanggup bergadai masa bersama keluarga demi melihat kejayaan kami. Sanggup berpenat-lelah membantu kami semua. Terima kasih cikgu.
Sekarang, kami semua dah meninggalkan zaman itu. Hidup kami terus mara melangkah menuju impian. Dan mereka masih setia disitu. Menumpahkan keringat dalam mendidik anak bangsa. Masih. Masih. J

Dan even haku-kau-dia-kami-mereka telah tamat waktu itu, hidup masih diteruskan. Guru masih diperlukan. Di matrik, university, mereka semua masih menghulurkan tangan meringankan bebanan. Yeah. Lagi, lagi dan lagi. Tanpa jemu.

Tapi, kehidupan sekarang tak sama gaya kehidupan sekolah. Di sekolah, ‘CIKGU’ itu sangat ketara. Di matrik, university, tiada lagi istilah ‘CIKGU’ yang digunakan. Even kalau ada, boleh dibilang penggunaannya walaupun tugas mereka menyebarkan ilmu.

Kalau dulu, tiap kali ketibaan 16 Mei, haku masih ingat betapa semua excited dengan sambutan hari guru. Guru-guru semua bersinar-sinar. Dan pelbagai acara sempena hari guru diadakan. Tapi tidak di university mahupun matrik. Situasi tak seindah di sekolah. Mungkin saje pelajar-pelajar universiti sudah hilang keriangan sambutan itu. Mungkin saje.

Tapi...mereka semua tetap guru. Walau dimana mereka berada, sekolah, matrikulasi, universiti, mereka tetap guru yang menyampaikan amanah mendidik anak bangsa. Agar menjadi bangsa berguna. Terima kasih cikgu! 

~ayat jiwang kali penoh perasaan J

Sunday, May 12, 2013

SAY HAI! :D

Hai.

Dah agak lama tak menghupdate kat sini.

Takdelah sibuk mana pon tapi haku yang sibuk menyibukkan diri.

And nih hupdate pendek saje. Banyak nak cerita, tapi tak taw mana nak mula.

And, sakit tuh kafarah dosa. Yeah, haku banyak dosa and Allah sayang haku. That's why la DIA bagi haku rasa sakit. Nak hapuskan dosa-dosa haku yang sememangnya dah berlambak tuh. Well, HE knows best.

Next entry, inshaAllah haku hupdate pepanjang. Korang jangan sibuk nak muntah pulak. Sekarang, haku nak layan feel sakit-sakit nih. Sambil layan lagu jiwang-jiwang baca entry blog MatLuthfi90.

~Well masuk sangat haku layan lagu jiwang dengan blog MatLuhfi tuh.
~Makin tak sihat makin banyak haku makan

*Nah untuk korang. Sila lap air liur yang meleleh.