mAe freNz

Saturday, December 29, 2012

STUDY WEEK or CUTI WEEK? O_o

Assalamualaikum guys!

Hip hip hooray! Amboit...kemain lagi kau kan Nina! 

Yeay! Haruslah. The most hectic week is over! Oviaq u know! Kehkehkeh. Iye. Dengan berakhirnye minggu tersebut, maka berakhirlah sudah ke'nervous'an sementara. Alhamdulillah. Presentation defend proposal berjalan dengan lancar. Even haku dihentam oleh para panels sampai haku tak tahu nak jawab hape, even semua jawapan haku hentam 'from previous study'. Oh man! I'm just too grateful. Thanks ALLAH. J

Now, I just need to touch up the last few things and then submit my full proposal. Owh. Can't wait for that. And I need to submit my last lab report too. Owh. Yang nih is killing me! #PengsanBangunBalikPengsanLagi

Ahem! Aheemm..! Aheeemmm...!

Kehkehkeh..sorry guys! Ini adalah simptom-simptom biasa apabila study week bermula. Iye. Time study week nih lah semua orang nak ada perangai luar alam pon, nak ada masalah luar alam pon, nak ada segala benda luar alam nye pon. Bhahahahah...korang jangan pikir luar alam pulak. Nih semua still lagi dalam batasan yang sepatot nye pon. Takde lagi yg terlampau luar alam ALLAH yang haku tengok setakat nih. Kalau setakat tak tido malam tuh dah biasa. Kalau tetengah malam duk mengilai sengsorang depan lappy tuh pon dah biasa. Kalau duk main pompang-pompang tetengah malam tuh pon dah biasa! J

Ye...mende tuh semua dah biasa haku tengok sepanjang 4 semester haku dengan mereka semua. Tapi semester nih, bertambah-tambah lah keluarbiasaan yang berlaku. Semester nih ada pulak classmate haku yang duk bela errkkk...gorrilla...mungkin...untuk releasekan tension nak kena cover semua subjek tuh. Kan Incik Paan? Ada jugak housemates haku yg duk main sep-sep-mi-mi, bi-di-bi-di-dip tetengah malam. Wallaweyh. Memang la korang nih. Kompom haku gelak tengok korang camtuh. Release tension weyh. Thanks korang. Unexpected things yet releasing my tension! J

Hah. Tuh cerita pasal perangai dorang. Memang tak habes lah kalau haku nak list segala kegilaan yang berlaku sepanjang study week nih. Banyak tak terkira uolls. Sampai iolls naik pening. O_o

Study week...study week...semua benda pon boleh jadi. Tapi...ye ke study week nih korang? Ke lebih kepada cuti week? Kehkehkeh ^_^

Yayayayayaya...tuh la point haku yang sebenarnya. Haku nak cerita hal yang berlaku sepanjang seminggu study week aka CUTI WEEK haku nih. Alaaa...korang pon lebih kurang jep kan? Sape yang tak amik peluang study week yang panjang nih untuk tak balik kampung jumpa family, memang haku salute la. Tak pon paling kurang korang akan jalan jugak kan? Keluar dari kawasan uni mungkin? Kan? Kan? Kan? J

Heeee...nih haku tak cakap orang lain lah. Sebab haku pon did take that 'study week' alasan tuk berjimba jumpa dengan cousins. Wakakakaka. Lagipon semua housemates haku balik kampung. Tak mungkin lah haku nak stay sensorang, kan? Haku pon dah janji dengan cousy nak jumpa+lepak+lepasrindu dengan dorang. So, terbanglah haku ke Kajang (terbanglah sangat nye pon).

Tapi guys. Before haku terbang ke Kajang tuh nye pon, haku and classmates ada lagi satu hal perlu disettlekan. So, tinggal la haku dengan Opah Qina jep malam tuh. Tapi sebelum tuh sempat jep keluar makan dan hantar Mira balik. Jadi, halnye esok tuh kami jadi wakil rombongan uolls. Ye...rombongan ke Nilai. Rombongan meminang mungkin? Wakakakaka...mungkin jugak rombongan kahwin? Who knows.... #gelakjahat

Owkeyh..berkonvoinye dua kereta. Sampai jep kat Nilai tuh, kami stop kat Petronas. Wakakaka...almaklumlah kami semua belom pernah sampai ke rumah si pengantin nih ha. So, bertunggu lah si pengantin perempuan tuh datang menjemput kami. Si pengantin lelaki nye pulak dah berpeluh sakan. Wakakakakak...maaf Inchik. Saya memain sahaja. J

So, sesampainye ke rumah pengantin perempuan, mak pengantin perempuan memainkan peranan nye untuk menaikkan adrenalin pengantin lelaki. Wakakakaka...serius lawak time nih. Haku gelak sakan kat belakang tuh tengok muka pengantin lelaki pucat plus tangan terketaq-ketaq. Tak tersangka langsung mak pengantin perempuan nih sporting habes. Caya lah makcik! J

Acecececeh...gaya macam betol jep pergi hantaq pengantin kan? Padahal nye pergi majlis kahwin abang bakal pengantin nye pon. Bhahahahahah...mintak maaf. Actually Saa si budak kecik punya abang yang kahwin and kitorang dijemput meraikan pengantin tuh. So, berkonvoilah kami ke Nilai dulu. Lepas dah kenyang isi perut dengan nasi beriani + kambing golek, plus hari mendung nak hujan, barulah kitorang gerak ke destinasi memasing. J


Yeay! Makan dulu! J
Buybuybuy Migha!
Sempat snap pic before berkonvoi!
Rombongan hantaq pengantin?? J
Muka semua ceria lepas makan. Pengantin pon da tak parkinson. 
Tak dpt bergambar dgn pengantin, bergambar dgn bakal pengantin pom bole 

And yes...petang tuh dalam pukul 4 haku sampai Kajang. Wallaweyh. Excited nak jumpa cousins semua tuh (padahal ada 2 jep pon kat sini). So, bila sampai umah dorang, dorang enggak ada seyh. Katanya kerumah mak saudara sebelah ibunya di KL. So, uncle haku suh sesiap. Katanya nanti lepas asar kita gerak pergi sana. Celebrate birthday Aiman (cousin). Oh mak ai...haku dah la datang tangan kosong. Memang tak la present ape semua tuh. -.-

So malam tuh bermakan kek lah kami semua. And cousin haku yang dua orang tuh, tang-tang tuh jugaklah nak ikut balik umah. Punyelah depa semua excited jumpa haku. (wakakakakaka...mianhae dil, man, kak na terperasaan jap) And esoknye sesubuh hari, adek haku pulak yg sampai. Lagi-lagi lah meriah kami semua nih. Dah la kepala lebih kurang sama saja isinya kami-kami ini. #PeaceYo J

Esok tuh, pepagi lagi uncle and auntie haku dah set up program-program kami for the few days. And both of them sedang bercuti sebenarnya. Agenda untuk umah baru rupanya. Owkeyh. Haku pon sama teruja. Sebab haku just terjatuh-terduduk cinta dengan bau umah baru. Errrkkk? Ape ke peliknye tuh Nina? Well. Nih haku. J

Jadinya, kami semua pon bergotong-royonglah bersihkan umah baru tuh. Kami basuh lantai (main air sebenarnya), bersih tingkap then pasang langsir. Wah...macam excited nak pindah weyh. Padahal lambat lagi pon dorang nak pindah sini. So, bila dah settle semua tuh, semua orang pon lapar gila weyh. Yela, kami-kami just having breakfast jep pagi tadi. Lunch tak amik and waktu pulak dah menjangkau Asar. Bhahahahaha...so, semua laju-laju siap nak pergi makan. Round punya round, kami singgah makan kat Restoran Cozy Corner. Terus semua makan dengan lahapnye. Memang lapar sangat lah weyh. Bhahahah. J

Lepas semua orang dah kenyang tuh, teruslah gerak pulang ke rumah. Yeay. Sudah pukul 9 lebih. Ingatkan terus balik rupanya my uncle singgah pulak kat Petronas. Wawawawa. Asalnya nak cari topup jep, alih-alih kami semua ber'supper' kat atas tuh. Bhahahahha. Padahal baru jep sudah makan nye pon. -.-

Untunglah J
Serius muka budak hensem tuh pasang langsir!
Pegang tangga tuh. Jangan kasi goyang.
Le birthday boy! J
Muka kelaparan lepas kemas umah.
Owkeyh. Sempat jugak posing.
Ello brother! Lapaq sangat ke tuh? J
Eyheyh...sempat ajep tangan tuh. -.-
Excited baru lepas makan, then makan lagi. 
J
Roti tisu satu pakcik! Teh tarik dua! J
Ha! Nampak tak tangan tuh! Excited! J 
And that last day jalan-jalan-cari-makan-angin tuh kitorang pergi Jalan Masjid India. Well. Haku pusing-pusing. Banyak sale. Tapi...satu pon haku tak beli! Perghh...bila dah balik baru terasa macam..." eyh? kenapa haku tak beli pape eyh? Rugi kot tengah sale. Lepas nih jangan harap la nak dapat murah macam tuh. "...and I did menyesal sikit uolls. Poor me. But, I got something yang buat haku tak menyesal. Haku dapat CINTA HIGH CLASS yang dah lama haku cari tuh. And, I'm happy! Yeay! J

One more thing, hari tuh mungkin haku langkah kanan kot. First kat Jalan Masjid India tuh haku terjumpa one of my senior tuh, Che Ten. Well. Sempat lah bersalaman kat tempat awam tuh. And my sis did thought that she's my lecturer. Kehkehkeh. Haku senyum jep la. Ha Che Ten, mungkin lepas nih boleh jadi one of them. #bigsenyum

Then kami ke The Mines pulak lepas tuh. Uncle haku nak cari hape ntah. And The Mines nih buat haku terpikir kat Cik Bambam la. Terus haku mesej dia cakap haku ada kat sini. Harap dapat jumpa lah even kejap jep pon and guess what?! Dia sedang borong barang kat Giant. Wallaweyh. Terus haku grab adek and cousins ikut haku pergi jumpa dia. Tinggal jep uncle and auntie tuh berdating. Wakakakaka...Oh man! Im just missing her! So sempat la jumpa dengan dia kejap. Kejap jep sebab kakak dia kejar masa. Ada hal lain. Even piccy pon tak sempat nak amik ngan dia. Nevermind, nanti haku amik piccy dengan Cik Bambam banyak-banyak. And on the way nak gerak balik tuh, terjumpa pulak dengan Dayah, my junior. Sempat lah say hai. Wakakakaka. Cam lawak jep. Masa nih la nak jumpa ngan orang nye pon ha. Sampai adek ngan cousins duk buat main. Kehkehkehkeh.

So, that's all lah pasal cuti week haku. Wallaweyh. Even tak boleh balik kampung jumpa makayah pon, haku happy dapat jumpa family kat sini. At least, boleh hilangkan rindu haku kat adek-adek kat kampung tuh. Wuwuuwuwuwuwu. Nak balik kampung jugak! Sobsosobsobs

Eyh...sudah-sudah lah kamu merepek-merapu-melalut-meraban Nina. Sila fokus siapkan semua kerja. Then hadap lah study week tuh. Exam is just around the corner kot. So, good luck guys, gud luck to me too! Pray for me, pray for u, pray for our success. May ALLAH bless us! May He ease our way. Till then, do miss me ya! Uhibbuka/i fillah. InshaALLAH. Amin. #Love

Monday, December 17, 2012

DEFEND PROPOSAL, HECTIC WEEK

Assalamualaikum! Dan salam sejahtera! *jawab salam dulu owkeyh

Yeah. It's the beginning of the weekdays and I'm having my nightmare! Yeeeeeeaaaayyyyy!

Owkeyh. Sila stop Nina. Cut the craps. That's not your point.

First of all, CONGRATULATIONS Kak Maria for your wedding. May Allah ease your way. May Allah bless your marriage. May your love last till Jannah. InshaAllah. Amin. #bighug

And now, let's go to haku punya main point. Yayayayaya...sila tengok tajuk entry. Sila sila sila. Yes. It's within this week guys. It's on 19th Disember. I'm gonna defend my research proposal. And I'm like...what? How? Should I? When? Why??

Yes! It's truly true. I'm just not prepared. Physically and haruslah mentally. Seriously.

Lagi satu nya, minggu nih lah semua duk sibuk nak ada tests, quizzes, presentations segala bagai. Minggu last kuliah. Allah. Masa sangat singkat dan semua pon terkejar-kejar bagai.

But whatever happened, I have-must-need to face that days. I wanna graduate on time. LOL

So, let's rock it! Let's give our best!

Hadapi minggu yang super-duper busy nih dengan senyuman. InshaAlllah.
May Allah ease our way.
May Allah ease.

Do your very best and let the rest of it to ALLAH. Keep praying and do tawakkal.
He's the MOST GRACIOUS. He's the MOST MERCIFUL.
And He did knew the BEST. Allah!


#PenanganFYP semua benda pon serba tak kena. Mood pon asyik nak meragam. ALLAH. Tenteramkan jiwa kami. Tenangkan minda kami. Terangkan hati kami. Lancarkan lidah kami. Amin.

Wednesday, December 12, 2012

US


#AS201 Batch 2010/2011 UiTMNS

Before

After

~We did go through and thorough a lot of things together. May ALLAH bless our journeys. Always. Give us ease in having our days. Give us ease in our way to YOUR Jannah. And make us a better ummah. Amin. Me uhibbuka/i fillah. 

Saturday, December 08, 2012

MELAKA AKU DATANG!

Acececeh...tajuk entry tuh takmo kalah dengan Lisa and Beto! Bhahahahahah...mintak ampun. Tak terniat langsung pak! J

Owkeyh. Mari menjadi serius kawan-kawan. Hari nih haku nak cerita pasal one-day-one-night trip kitorang ke Melaka minggu lepas. Nih kira macam girls day out la. Sebab kami semua perempuan. Ye. Tiga-tiga kereta pon perempuan. (sila excited girls semua, laki jangan jeles please)

Alkisahnya, trip ke Melaka nih dah tertangguh. Plan asalnya nak ke Melaka pada dua minggu lepas and disebabkan sebab-tanggungjawab (MAHA2012) yang tak dapat dielakkan, kami terpaksa postponed dulu rancangan ke Melaka tuh. And yang sebenarnya, kitorang pergi ke Melaka tuh, tak rancang pon untuk jalan-pusing-makanangin ke hape. So, kitorang makan nasi jep la. *lame joke...boooooo!

Tapi, I did believed that everything happened for a reason. And same things goes with our plan nih. Mungkin ada hikmah disebalik semua yang berlaku nih. Sebab on the day yang kami gerak pi Melaka tuh pun, delayed jugak. Ikut rancangan asal nak gerak pagi, dekat pukul 1 tengahari baru gerak. Bhahahahhaha...hikmah yang baik terselindung disebalik semua yang berlaku tuh. InShaaAllah. J

So, disebabkan kami memang tak plan mana kitorang nak pergi and apa yang sebenarnya kitorang nak buat, we did serah rancangan jalan-pusing-makan tuh boolat-boolat kat our respected tourist guides, Bella and Najib. Owkeyh, Bella nih classmate kitorang and she did tunjuk arah jalan nak ke Melaka nih sebab dia memang orang Melaka. Najib-Si-Cekgu-To-Be tuh pulak, antara unexpected things yang jadi. Nanti haku cerita lah. Anyway, thanks korang bawak kami-kami nih pusing Melaka, even tak sempat nak pusing habes pon. Kami happy and did enjoyed our day out! J

Eyh? Kejap-kejap. Tadi cakap girls day out. Awat ada nama laki pulak tuh? Ke namanya Najibah? Oppss! Itu lelaki tulen la. Kan kat ats tuh dah cakap unexpected things did happened. Actually, cekgu-to-be tuh kawan Qina. Yang dah lama tak jumpa. Kawan same school, same debate's group (if I'm not mistaken). So, macam nih pon kebetolan la. Kitorang ke Melaka atas hal lain and he did having his holiday. So, we met up.

*Nice meeting you cekgu. I'm waiting for that right time. Wah...I'm happy for them. J*

So, we did jalan-jalan jugak kat Melaka tuh. We ate Coconut Shake Klebang. Perghhhh...sedap amat seyh. Memang lain kali kalau haku bawak family haku pergi Melaka, Klebang nih memang masuk dalam list place-gonna-visit la. Hari tuh pon masa pergi tuh, penuh kot orang. Kepunyaan Malay, so takde isu halal ke tak. InShaaAllah. Tapi, mostly yang duk makan kat situ, Chinese (sebab hari tuh jumpe ramai chinese jep).

Lepas tuh kitorang gerak pi MITC (Melaka International Trade Centre), tengok international fair yang ada kat situ. Tapi, agak kureng la. Mungkin sebab fair tuh baru mula hari tuh, so tak berapa interesting lagi kot. Then, kami gerak pi tempat yang tujuan asal pergi Melaka nih. Singgah solat kat masjid yang berdekatan, and teruskan misi kami mencari makan. Satu hari suntuk jalan, semua pon lapar lor... J

And kami did singgah solat kat satu masjid nih. Masjid Al-Azim. Wahwahwah. Cantik amat owkeyh. Rasa macam nak amik gambar post-wedding nanti kat sini jep. *eyh ape kaetan pulak nih? (abaikan)

Then kami singgah Jonker Walk. Owkeyh. First impression haku, 'ramai gila Chinese kat sini'. Owh man! Haruslah. Tuh tempat diorang kot. Noob Nina. Noob. So, kami jalan-jalan. Beli sikit-sikit souvenirs. Tapi haku more to jalan-jalan tengok orang jep la. Haku tak berapa nak membeli kat sini. Jalan pon seriously duk berpimpin tangan jep ngan Qina. Orang ramai kot. Pelancong pon. Kalau haku sesat camne? Ha, mencegah lebih baik dari merawat. Lain kali kalau orang ajak haku datang sini pon, haku pikir 3,4 kali dulu kot. Kat family tersayang haku tuh pon haku takmo suggest. *eyh melampau.

Dari Jonker tuh, kami gerak pi Dataran Pahlawan pulak. Owkeyh. Haku and dorang did naik Menara Taming Sari tuh. Allah. Subhanallah. Cantik. Cantik amat pemandangan dari atas tuh. Seriously haku kagum dengan keindahan ciptaan Allah. Keluasan bumi yang dipinjamkan kepada kita nih. Syukur. Bumi kita bersih daripada ancaman-ancaman bom, pertumpahan darah dan sebagainya. *Keep praying for our brothers and sisters in Palestine, Gaza.

And malam tuh, satu lagi unexpected things happened. We did sesat guys. Kami yang semuanya girls nih. And the worst is, minyak kereta one of us nih dah sampai tanda 'E' tuh. Memang. Memang mencabar akal and hati. Kami pusing-pusing, in case ada ternampak gas station ke, ternampak tempat tujuan kitorang ke, tapi silap jalan. Bhahahahahah. Sesat nya sampai ke UTEM. Hambik nak. Mungkin sebab dah malam and we did tersalah masuk simpang, that's the result. So, kami tawakkal, dalam hati duk berdoa tak sudah. Biarlah kami sampai ke tempat yang dituju dengan selamat.

Finally, we managed to arrive at Taman Krubong Jaya, safely! Alhamdulillah. Mungkin semua yang berlaku tuh ada hikmahnya. InShaaAllah. And esoknya, kitorang sempat jumpa dengan parents Qina, (umah yang kitorang tuju malam tuh, umah parents Qina) yang kebetulan ada kat semenanjung nih. So, lepas tuh, kitorang terus gerak balik ke Kuala Pilah. J

So, habes sudah cerita panjang lebar haku. Amboit, lama tak hupdate, tetibe hupdate panjang berjela. Bhahahaha. Harap maaf. Haku sibuk sikit lately. So, stop writing. Let's take a look at piccys yang sempat disnap sepanjang kat Melaka tuh. *get ready guys. plastik sesiap letak kat sebelah takut ada yg muntah ijo tengok pics kami

---
--
-
show time! J

Unexpected things did happened.
Coconut Shake Klebang. Pinjam piccy Miss Google. 
Lovey-dovey

--MITC--

Ain, Mijot, Bella
Mati-mati kena tipu. sobsobsob 
Smile!
*Apekah?? -.-
Qinot, Wani
Migha, Chadah, Kat
Welcome to Brunei!
Again.
Masing-masing semangat tengok benda comel tuh.
Hape ntah semangat sangat haku cakap tuh? -.-
Belakang pom bole.
Sabar Bella. Sabar. Heee :D
Kami, tanpa tourist guides.
Upin, Ipin and Saa, si kawan baru
Dah keluar baru amik gambar pintu masuk.

--Masjid Al-Azim--

Dalam kawasan masjid yang lawa.
Sempat aje pon nak posing.
Kami dan gaya-bebas-nak-lari-dari-pakcik!

--Jonker Walk--

Tetibe pulak ada abe duk belakang. Dah la sepasang. -.-
Borong jangan tak borong! :P
Nampak tak? Mostly Chinese uollsss.
Aik? Nak beli ke posing nih kak? :P
Baju! Baju! Beli baju!
Tetibe buat jejak kasih kat Melaka.
Menunggu yang lain duk shopping pon.
Terjumpe anak sedara-terangkat-tetibe.

--Menara Taming Sari--

Terbang ke awan biru! *melampau
Excited tengok bawah uollsss.

--Dataran Pahlawan--

Window-Shopping
Haku: Ha. Yang nih kecik sangat nih. Amik besar sikit.
Kalau dah namanya budak-budak.  -.-
Tempat yang sama. 2 years ago. :)
Bye-bye Dataran Pahlawan.
-
--
---

ps//Keep praying for our brothers and sisters all around the world. May ALLAH bless us everywhere, anytime, in anythings that we are, were and will do. ALLAHURABBI. Uhibbuka/i fillah. Amin.