mAe freNz

Wednesday, April 25, 2012

ALLAH WILL ALWAYS WITH US


if u felt like u are deep down,
and everyone else keep letting u down,
until u can't lift up even ur own breath,
don't forget that ALLAH won't let u down...

if u felt like u are forever lonely,
u don't have someone that u can count on,
u keep losing the one that u love,
don't worry caused there's always ALLAH accompanying u...

if u felt like ur live are dumb,
and u just have nothing,
to be proud off or to be shared of,
and ur existence was never realized,
never and ever be sad,
caused ALLAH will always knew,
who u are, where u are, what u do,
HE knows every single thing about u...
caused its only HIM,
that will always be the one,
...ALLAH ALWAYS WITH US...

Friday, April 06, 2012

THE CHOSEN ONE...?

wahhahah...nih la haku takde keje pi cari keje...oyeah...tadi haku da tido...kul 8 lebey sampy kul 10 lebey...wahhh...heaven giler tido...kehkehkeh...alkisahnye...sekarang nih da berat mate takleh nak tido...da kul 2 lebey kot...sok pepagi kul 6.30 da kene grak....naseb la kalaw kene menumpang nih....syukur alhamdulillah, bole jugak sampy kelas nuh ha...T__T


so, memandangkan jam da kul 2 lebey, and qina cakap die takmo tido takut sok takleh nak bngun pepagi, haku p0n duk la merambu kat depan lapy nih dihadapan qina...orang laen semua da lame da hanyut...lalalala


so, takkan la nak sesaje jep duk merambu kan...bukak la jugak notes animal fisio nih...wat teman mate suh mengantuk, bole tak?? bole la...bole la....heeee


sambil-sambil jugak...duk dengar lagu-lagu yang hade nih...dari satu ke satu...and....teeeetttt....THE CHOSEN ONE....am i the chosen one?? terpilih sebab diuji dengan macam-macam hal semenjak dua menjak nih...sampykan da tak bole nak pikir ngan betol...sampykan nak senyum p0n da senget-senget sebab otot muke da tegang...(owkeyh nih tipu...haku cun jep p0n law senyum, takdenye nak tegang senget segala bagai...)


then, mp3 player keep playing...moving...kuar lak lagu RATU SYAHADAH...yup...insaf...haku takde la teruk sangat p0n diuji...just a lil bit nak compare dengan ISTERI FIRAUN tuh...sikit sangat...then, tukar lagu SUMAYYAH pulak...lagik-lagik la haku jadi insaf...antara haku dengan sumayyah, jauh langit dengan bumi beza nya...haku just diuji sikit p0n da nak migrain segala bai...SUMAYYAH lak, diseksa, didera jiwa raga kerana nak mempertahankan ISLAM...bukan setakat diri beliau, malah satu family...yep...kerdil nye haku...#__#


yup...nasebla malam nih haku duk melayan lagu nasyid jep...insaf sikit kot...bilas kepala otak sebab banyak sangat duk memikir perkara dunia...setting balik hati supaya terima sesuatu ujian dengan terbuka and try to refresh diri sendirik jadi lebih baek...banyak k0t yang bole dapat bile duk dengar nasyid...selame nih banyak duk melayan lagu genre laen jep...(shame u la nina T_T)


owkeyh...berbalik pada asal...sejak due menjak nih...memacam terjadi...kadang-kadang rasa cam nak putus asa jep...sebab semua tuh tetibe jep muncul semua...takde langsung mesej kuar cakap nak datang...takde...datang p0n menimpa-nimpa....sangat la helpless rasa nya...tak taw mana nak settle...naseb baek la haku bukan sensorang...and mende nih tak effect haku sens0rang...tapi masalah nih macam virus...infecting the others without we realize them...serius tak tipu...!


although nih bukan masalah haku, tapi die involve orang-orang yang haku sayang...macam mana haku nak hidup happy takde masalah kalaw orang yg haku sayang, amek berat ditimpa masalah...bukan cara haku kalaw nak biar jep dorang sendirik hadapi mende alah tuh...


"Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang antara mereka adalah seumpama tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit, maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur."


(Hadis riwayat Muslim)


and yes...haku p0n rasa sakit bila saudara-saudara haku sakit...rasa mahu membantu...tapi...bukan senang...yep...nih semua ujian ALLAH...tuk menguji keimanan kita semua...sekuat mana kita boleh menerima dugaan ALLAH...seteguh mana kasih sayang kita pada-NYA...


semoga semua yg belaku nih hade hikmah disebalik nye...and semoga haku dan mereka diberi kekuatan untuk menghadapi semua ujian yg mendatang dan diberi petunjuk agar setiap keputusan yg diambil bukan sekadar berdasarkan hati dan perasaan...amin...


dan...haku patot bersyukur sebab haku THE CHOSEN ONE...dipilih untuk menghadapi ujian titipan dari ALLAH...berpeluang untuk memperbaiki kesilapan diri sendirik dan berusaha untuk menjadi yang lebih baek...^__^



Tuesday, April 03, 2012

LA...DAH TUA RUPANYA...



haip....haip....haip....agak-agak korang hape yg haku nak cite klaw tengok tajukentry haku kat atas tuh...? teka la....teka la....heeeee (^_^)v


yeay....haku da tue...! loncat-loncat gembira (siyes nih tipo.haku mude lgik kot) waaaa....tak sangka bet0l...cepat jep mase brjalan kan?? rasa cam baru jep lagik ulang-alik pegi school naek bus...maen aci kejar-kejar kat umah ngan adek-adek...heaven amat seyh...wah...sekarang nih haku da umo 2++ rupe nye...aishhh....mcm la org tak taw kau da umo 22 nina oit (- _ -) ....


lalalala....tak kisah la um0 haku da tue p0n, asal haku tak susah kan org kan...? lagi p0n um0 haku jep yg tue....haku still mude lgik....prangai p0n bdak-bdak amat lagik...tak caya ke? la....pi tanya makayah haku klaw korang tak caya hahku cakap nih....lalalala


anyway....da lebih sminggu da p0n bufdae haku....tapi nih jep baru tangan haku terasa gtal nak menghupdate sal tuh....biasa la...haku kan bz aje semedang....minggu lepas kelas haku straight jep dari ari isnin sampai ahad....waaaaa....terbaek gile la kit0rang kan...? menipu la haku di situ....winkwinkwink


tapi kan korang...haku hade something yg haku rasa cam still tak cukop lgik...waaaa...haku rasa kan dalam 22 taun haku hidup jadik orang nih, satu hape pon haku tak bwad lagik tuk diri haku sendirik...tuk makayah family haku...tuk agama lagi la takde kot...aishhh....terok benor haku nih....T__T


wahhhh....kddg-kdg duk pikir jugak....hape la yg da haku bwat slame yg haku hidup nih....yg bole bwad makayah haku bngga...tak susah hati ngan haku...tapi...dushhh....satu p0n tak jumpak....wahhhh....hebat bebenor haku nih...tapi...makayah haku tak penah nak marah-marah haku....tak penah nak salahkan haku....makayah haku sokong jep hape haku bwad...as long as mende tuh tak salah...tp dorang selalu jep pantau haku....yela...haku kan still bdak-bdak lagik....lalalala....tapi memang da jadik habit haku, haku nak bwad pape p0n, nak pegi mane-mane p0n, haku consult ngan ayah haku dolu....yeah...haku memang anak ayah..!


and yes...! haku anak manja makayah...lalalala...korang jangan jeles...jangan salah paham lak...haku bukan manja-merapu-yg-ntah-pape tuh...manja haku bertempat owkeyh...yang pasti adek haku lagik manja dari haku...muahhahaha


dah...stop sal tuh...klaw korang layan haku merapu sal mende tuh,esok luse p0n blom tentu habes lagik...hahahah...neway....korang yg da susah-payah-kelam-kelibut yg wish bufdae kat haku ari tuh, mekaseh sgt-sgt...yg wish terlebey awl p0n hade...hahah...kelakar...pape p0n, mekaseh lagik sekali....(^_^)


yg da susah payah bagi haku hadiah p0n,mekaseh bebanyak...memang korang pakat ke hape nak bagi cekelat kat haku...hahah...haku tak makan lagik p0n...hade jep berlonggok kat dalam peti ais nuh ha...hahahah...banyak sangat kut...yg bagi kad kat haku p0n, korang nih memang sweet taw....lalalala...


korang...haku nih tak abes-abes nak merapu-meraban kan...? owkeyh la...haku nak out da...nak try study reproduction and immunology pulak....lalalala....sok haku hade due test...lalalala lagik sekali owkeyh....heh...!


owkeyh-owkeyh...adios amigos...! peace no war...! (^__^)v


unxpected nih...tetibe dorang msuk umh bwak kek sgale bgai...power la opah qina, saa na da geng...papep0n kek 2h best giler. owkeyh...thanks korang...! ;)

Sunday, April 01, 2012

LA TAHZAN...

Assalamualaikum k0rang sume...da lame haku tak hupdate bl0g kan....? owkeyh....sangat banyak yang nak diceritakan tapi tak taw nak mule dari mane...nih da jadi perkara biasa bagi haku kan....no wonder....(^__^)v


actually....entry nih haku nak tulis special bwad sorang kak haku nih...don't be sad kak...la tahzan....n untuk kawan-kawan yang jugak sahabat haku...owkeyh...laen taw maksud perkataan sahabat dengan kawan....kalaw k0rang nak taw, korang carik sendirik maksud die....nih tut0rial k0rang owkeyh...;p


guys....hidup nih...kadang-kadang was s0 unexpected....kita semua hanya mampu untuk merancang...rancang lah sehabis baik mana p0n, kalaw ALLAH tak bagi, takkan berjaya jugak rancangan kita tuh...dan bila sampai satu tahap yang kita terlalu mengharap, dan apa yang kita dapat tuh tak memenuhi kemahuan kita, rasa kecewa amat menyakitkan...sampai kadang-kadang bwad kita nak putus asa...tapi semua tuh bukan bermaksud kita semua perlu berputus asa....tidak...!! JANGAN...!! 


kita semua masih ada DIA YANG SATU...ya....kita semua masih ada ALLAH...ALLAH takkan pernah meninggalkan kita semua...itu janji-NYA...untuk semua hamba-hamba-NYA...even kadang-kadang kita semua lalai dalam memenuhi tuntutan-NYA, mengabaikan suruhan-NYA....tp ALLAH S.W.T takkan pernah mengabaikan kita semua hamba-NYA...




see sahabat-sahabat sekalian....betapa sayang nya ALLAH pada kita semua...jadi...andai kata kita merasa terlampau kecewa, ingatlah...ALLAH TAALA akan sentiasa bersama kita....melangkah bersama kita...mengharungi segala dugaan...dan ALLAH S.W.T. juga takkan menduga hamba-hamba yang dikasihi-NYA melebihi apa yang dapat ditanggung oleh mereka...


dan ingatlah....setiap dugaan yang dititipkan untuk kita sebenarnya menunjukkan ALLAH S.W.T lebih menyayangi kita semua...ALLAH menguji kita untuk melihat kekuatan cinta kita kepada-NYA......ya...that's so true...even haku sekalipon...bila ada masalah yang melanda, bila ada perkara yang menguji hati, bila ada perbuatan yang menggugat sabar....haku akan kembali kepada ALLAH...even tak banyak, mesti akan terdetik dalam hati...merintih pada ALLAH mohon pertolongan....bantuan...dan ALLAH suka hamba-hamba-NYA merintih meminta keampunan, pertolongan daripada-NYA...


yep...haku jugak manusia biasa...kadang-kadang bila perasaan sedih, sayu, dikhianati, disakiti, marah, dan sebagainya ada dalam hati, haku p0n takkan lari dari melakukan kesilapan...haku cakap mende betol...tapi at least kita cuba untuk tidak terus hanyut dengan semua tuh...


haku tak cakap haku hebat...TIDAK...! sebab haku jugak ada masa nya saat haku rasa haku down...terlampau sangat sampai bila sepat0t nya haku nak nages, tapi haku gelak sorang-sorang...ada...haku tak tipu...tapi...dalam masa tuh, haku ada ALLAH...yang sentiasa sayang haku...sahabat-sahabat yang sedia menenangkan perasaan haku, mengerti kesusahan haku...thanks to you all guys...i'm very thankful....big hug for you guys...! (^_^)


dan pada masa tuh jugak. macam-macam kata-kata motivasi yang haku dapat...(dorang mmg bgus owkeyh)...and haku ada satu dua yang haku nak share kat sini...really hope that korang p0n boleh jadikan nih sebagai kata-kata yang boleh membangkitkan kembali semangat korang...actually, ada banyak sebab orang-orang yang sayang haku memang semua caring taw...tapi nih aje yang sempat haku jumpa...



"PANDAI KE TIDAK BUKAN HAK KITA,
TAPI HAK ALLAH SWT,
JIKA KITA TELAH BERUSAHA SEDAYA UPAYA
DAN MASIH TIDAK JUGA PANDAI,
MAKA TERPULANGLAH KEPADANYA.
BERSYUKUR DAN BERTAQWALAH KEPADANYA.
INSYAALAH."


hah...yang nih ayah haku yang bagi time haku tengah down amat-amat dengan paper haku...memang time tuh haku nagis-nangis jep mesej dengan ayah cakap nih...rasa bersalah dan menyesal sebab tak dapat lakukan yang terbaik untuk diri haku sendirik and untuk makayah haku jugak...tapi ALHAMDULILLAH...haku lega sikit lepas tuh...^__^ 


"...TAKDIR KADANG-KADANG MEMPERTEMUKAN SESUATU YANG TAK DIUNDANG,
MENDUGA DALAM BERMACAM RAGAM,
MEMBERI APA YANG TAK DIRANCANG,
MEMBUATKAN KITA MENGALIRKAN AIRMATA KESEDIHAN
DAN TAKDIR JUGA MEMBUATKAN KITA RASA KEHILANGAN,
NAMUN TAKDIR MEMBERI ERTI PERKENALAN,
MENYULAM ERTI KASIH SAYANG,
MENGENALI ERTI SEBUAH PERSAHABATAN,
MERASAI ERTI KEGEMBIRAAN,
MENGENALI SEBUAH KATABAHAN
DAN MEMBERI ERTI SEBUAH KEAKRABAN,
MEMBERI PELUANG MENILAI SIAPA SHABAT, KAWAN
DAN SIAPA SEKADAR KENALAN DALAM MENGISI RUANG EPISOD KEHIDUPAN..." 


yang nih pulak haku dapat time haku rasa down dengan apa yang pernah berlaku dalam hidup haku...but...haku rasa syukur sangat haku ada sahabat-sahabat yang sangat mengambil berat...nih belom termasuk nasihat-nasihat daripada makayah dan jugak kakak-kakak haku lagi yang tak tersimpan dalam inbox haku kagi...kalaw masuk yang tuh, memang takkan abes haku nak hupdate ari nih...betapa d0rang semua sayang kan haku dan tak nak haku tersilap dalam membuat percaturan hidup...


korang semua...haku pun tak taw if apa yang haku luah kan nih ada kena mengena ke tak dengan tajuk entry haku tuh...tapi tak kisah lah...as long as apa yang haku nak sampaikan, korang semua dapat...


ingatlah....walau apa pon yang berlaku, pasti akan ada hikmah disebalik semua tuh...ALLAH hanya ingin memberikan yang terbaik untuk kita semua...jangan pernah goyah even kita diuji dengan sesuatu yang amat berat kerana pasti ALLAH ada penyelesaian yang terbaik bwad kita...jangan pernah rasa putus asa untuk memohon pertolongan ALLAH SWT...kerana hanya DIA tempat kita memohon segalanya...


dan sahabat-sahabat...setiap apa yang korang lakukan, pasti terpahat kukuh dalam ingatan haku...setiap pengorbanan, nasihat, kenangan yang tercipta antara kita, akan haku jadikan sesuatu yang cukup bermakna...


and untuk akak haku sorang tuh...kak...orang taw orang tak la sekuat kak dalam nak hadapi setiap ujian yang datang tuh...tapi orang ada kak dan sahabat-sahabat semua yang selalu ada bila orang perlukan kalian semua...dan kak...apa yang orang nak cakap, orang akan sentiasa ada if kak perlukan pertolongan orang...even orang tak dapat nak tolong kak pon, orang boleh jadi pendengar kak...even orang tak taw pon apa masalah kak, but please...be strong sis...i know u're stronger than u think u are...be happy sis...sayang kak sokmo...tak tipu nih...big hug for u...!


owkeyh...haku rase da abes da semua apa yang haku nak luah...and for u guys...do remeber, everythings happened for a reasons...please don't be sad...do remember ALLAH...HE is the one....and ONLY ONE...! (^__^)