mAe freNz

Thursday, May 24, 2012

WHY I'M FALLING FOR YAKULT.

Hai and Assalamualaikum...!

Owkeyh, actually hari nih saya nak share satu pengalaman baru. Pengalaman apa? Yeah! It's all about the cultured milk drink, Yakult! (owkeyh, excited nak cerita sebab baru terdedah dengan susu kultur nih).


Maybe sesetengah orang macam..."Alah, yakult je pun. Dah lama dah minuman tu ada kat pasaran Malaysia nih..." Yap. Betul tuh. Yakult mula diperkenalkan di pasaran Malaysia pada tahun 2004. Almost setiap kali tonton televisyen boleh nampak iklan pasal produk Yakult nih. Dah siap boleh hafal dah pun tagline Yakult nih ha.


"...SAYA MINUM DUA..."


Kalau dilihat pada tempoh pemasaran Yakult nih, memang diakui la, memang dah lama. Tapi saya macam tak berminat sangat sebab sangkakan Yakult nih sama saja dengan produk susu kultur yang lain yang ada kat pasaran Malaysia nih, macam Nutrigen, Vitagen, Aestrogen. Jadi kalau ternampak produk nih dekat pasaran pun buat tak tau aje.


Tapi beberapa hari yang lepas, saya didedahkan dengan kandungan sebenar susu kultur ini. Yakult tidak sama seperti produk susu kultur lain. Minuman susu kultur Yakult yang berasal dari Jepun ini mengandungi sejenis bacteria baik, Lactobacillus casei Shirota strain yang boleh membantu sistem penghadaman badan kita. Susu kultur Yakult diformulakan dengan formula istimewa yang hanya diketahui oleh pengasas minuman Yakult iaitu, Dr. Minoru Shirota. Dr. Minoru Shirota telah berjaya mengenalpasti sejenis bacteria yang diberi nama Lactobacillus casei Shirota strain. Ianya adalah sejenis bakteria baik yang diisolasikan daripada keju. Dr. Minoru Shirota telah mengadakan pelbagai proses penyaringan untuk mendapatkan baka bakteria yang terbaik dan boleh bertahan dengan pelbagai keadaan.


Untuk pasaran di Malaysia, terdapat dua jenis minuman susu kultur yang boleh didapati iaitu Yakult Ace dan juga Yakult Ace Light. Minuman susu kultur ini tidak mengandungi sebarang perisa dan juga pewarna dan kepada sesiapa yang sememangnya menjalankan gaya hidup yang sihat, Yakult Ace Light lebih menjadi pilihan hati. Selain itu, minuman susu kultur ini juga sesuai untuk semua peringkat umur. Pengambilan susu kultur ini boleh dimulakan seawal bayi berusia 3 bulan, namun kadar pengambilan per sajian perlulah dikurangkan dan dicampur dengan sedikit air.

Yakult Ace


Yakult Ace Light


Saya yang pada asalnya tidak pernah berminat untuk mencuba minuman ini, mula mengorak langkah kerana tertarik dengan kebaikan yang ditawarkan nya. Salah satu kebaikan Yakult adalah dalam mengatasi masalah sembelit. Baru-baru ini juga saya telah mengalami masalah diarrhea disebabkan kesilapan pengambilan makanan. Dan Yakult telah menjadi pilihan saya. Alhamdulillah, keadaan perut saya telah beransur baik. Bukan itu sahaja, para doktor juga telah menyarankan pengambilan minuman ini sebagai salah satu usaha untuk mencegah masalah penghadaman. Hal ini menguatkan lagi sebab musabab saya untuk mula mengambil Yakult sebagai minuman harian. Lebih baik untuk mencegah daripada merawat kawan-kawan. ^__^

Seperti yang saya nyatakan di atas, minuman Yakult ini mengandungi bakteria baik yang membantu proses penghadaman dalam tubuh kita. Terdapat lebih kurang 30 juta bakteria shirota hidup di dalam setiap botol Yakult, namun hanya lebih kurang 80% yang mampu sampai ke usus kita. Hal ini berlaku adalah kerana asid-asid yang terdapat di sepanjang laluan seperti di hempedu dan juga di perut, telah membunuh sejumlah bakteria ini. Kalau dibandingkan antara Yakult dengan minuman susu kultur yang lain, harus lah Yakult yang menjadi pilihan kerana saya yakin dengan kandungan yang ada di dalam susu kultur Yakult.

Tapi, tidak semestinya semua perlu mengambil Yakult dalam jumlah yang banyak dan kerap. Badan manusia mempunyai had limit tertentu dalam menerima kemasukan bakteria baik dan bakteria yang berlebihan hanya akan dibuang bersama sisa buangan badan. Itu adalah antara sebab utama pakar daripada Yakult menyarankan pengambilan Yakult hanyalah sebanyak dua botol sahaja sehari.

Selain itu, Yakult merupakan salah satu minuman probiotik dan ia mengandungi kadar probiotik tertinggi berbanding produk probiotik lain yang terdapat dipasaran. Pengambilan probiotik juga adalah untuk meningkatkan lagi kadar keseimbangan mikrob di dalam usus kita. Dan semestinya lah usus saya akan menjadi bertambah sihat lagi selepas ini. Saya sayang usus saya dan saya harus lah mengambil langkah yang sewajar nya untuk memelihara keadaan usus saya. (senyum paling lebar ^____^)

# And, waktu paling sesuai untuk pengambilan Yakult adalah selepas makan. Ini adalah kerana pada waktu tersebut asid yang berada di sepanjang laluan pencernaan makanan telah berkurang kerana digunakan untuk mencerna makanan. Jadi, lebih banyak bakteria baik yang boleh survived.

Owkeyh...I'm done with cerita kenapa saya boleh terjatuh suka dengan produk minuman susu kultur Yakult nih. Harap-harap semua orang pon turut la sama-sama mencuba minuman susu kultur nih. Sama-sama lah kita mempunyai usus yang sihat. Adios amigos. ^__^

shopping stok Yakult. weeeeee!
Yakult memang terbaik!! :)



Friday, May 18, 2012

TEASERS...:)

hahai....ASSALAMUALAIKUM...! hah...hamik nak...bebesar punyer tulisan bagi tuh... :)


owkeyh...tak bole nak merepek-melalut pepanjang sebab lepas nih hade lagik program...hah...yep...petang-petang macam nih pon hade lagik adek oii...and that's why la yang haku nih da lelame da tak menghupdate...sangat la bebizi sebenarnya...


tapi takpe...hari nih haku nak jugak sikit bagi teaser untuk haku punye next-next entry...sebabnye, sangat bnayak yang haku nak story kat hangpa suma...kehkehkeh...tak bole blah la nina oit...gegedik jugak nak guna loghat utagha...nahu nya pon da salah...lalallalala...haih...peduli hape haku...;p


owkeyh...sepanjang naik cuti sem nih, da macam-macam aktiviti berjalan taw...but, mostly yang diorganised under BIOSMARTEAM la...alhamdulillah....banyak jugak aktivit yang dihantar paperwork nya yang da diluluskan and da selamat dijayakan...just hade beberapa jep lagik yang tak taw la entah jadi, entah tidak...biasa la...nak kena tunggu masuk meeting la...kelulusan la segala bagai...haishhh....pening kepala...


hoi...kau tak yah nak pening sangat la nina oit...kau bukan pengerusi nye pon...yep...had0oi...memang haku bukan pngerusi nye pon...tapi, haku kan orang yang baek hati(baek ke..?) kesian tengok adek-adek haku duk turun naek kelam kabut telefon sana telefon sini, tapi hasil nya, ZERO...! hah...nih da bwad haku berasap...gaggagagagaga


eyh...eyh...eyh....stop...stop...! hape kau da melalut tuh nina...jangan...jangan...! agaggagaga...kau nak bagi teaser untuk next entry jela...bukan nak cite pepanjang sal hal yang tak berapa perlu nak kena ingat tuh...biasa la...adat manusia...bermacam ragam...senyum jep la... :) ~sambilketukketukkepalasendirik


hah...kau org nak taw tak amende yang dan berlaku tuh? hahahamboi...bajet kau hot sangat la nina...orang sume nak taw sal kau kan...? ya adoi...takde la...haku just nak share...mane yang baek, bole diikut kan...yang buruk pulak bole ditegurkan...tak gitu sume..?


owkeyh...yuk melayan... :)


nih first event yang diluluskan tuk sem nih. alhamdulillah. kami enjoy. ;)


kene jadi bidan terjun. pergi pogram tp tak tau ape pogram tuh. da nak habes baru taw.. terbaek..! ;(


first BIOSMARTEAM dinner..! excited..!

owkeyh...tuh jep dulu yang hade...heeee....nak taw yang lebih-lebih, nanti haku hupdate eyh...hoho....kejam seyh nina...da la kau nih lembap bab-bab menghapdate blog nih...takpe-takpe....no worries...nanti haku akan cube sedaya upaya jugak nak mencelah menghapdate mende alah nih...doakan haku guys...adios amigos...SALAM... :)

Monday, May 07, 2012

RIZALMAN & UMAR: SPECIAL... :)

haihaihaihai....ASSALAMUALAIKUM....! ahemmm...!


heeee....ha...nak mengarut la tuh nina...tak abes-abes lagik ha...owkeyh...hari nih haku nak kurang kan sikit mengarut-melalut-merapu-meraban nih...yoyo 0 jep kan nina...agagagaga


actually...hari nih haku nak share satu video nih...owkeyh...haku sangat suke dengan video nih...seriously...kagum plus pegun dengan kenyataan Rizalman...i'm proud of him...how he want to educate his son, Umar...may ALLAH always bless him with what he is doing...


haku terjumpa video nih pon secara tak sengaja...then, try to hear and understand what he trying to say...then, tak semena mata haku berair...haku meleleh-leleh seyh...seriously...haku tak tipu...owh...he's such a good father...even just an adoptive father...!


owkeyh lah...haku takmo cakap pepanjang lagik dah...korang layan dulu la video nih...pasang telinga, buka hati...korang nak tutup mata pon takpe...yang penting hati bukak owkeyh...? heeee >_<





owkeyh...korang da paham kan kenapa haku terharu giler bila duk layan video nih? banyak input seyh yang bole diguna pakai...kalau parents-parents duk tengok pon owkeyh jugak nih...at least dorang bole nampak jalan yang dorang mahu corakkan anak dorang( satu hari nanti haku pon akan sama jugak, insyaALLAH)...

and last but not least...hope we will be better for the future...amin...! 

maw out dulu....sekian entry pendek dari haku...maw duk berdating dengan lab report immunology pulak....pes tem wat lab immune nih...lalalalala...adios amigos...salam...nyto...! 


Friday, May 04, 2012

JENJALAN KELANTAN, HAKU YANG TAK BERAPA NAK BERJALAN



owkeyh guys....nmpak sgt da lame haku tak mnghupdate belog haku nih...da bersawang sgale bagai da k0t....h0ho...etu memang da menjadi kebiasaan semenjak akhir-akhir nih nmpak nye...hape yg terbiase...?? haruslah kemalasan mnghupdate belog etu...owkeyh nina...done with mngarut-melalut-merapu-meraban kau tuh... -_-


Jadi....nak dijadikan cerita nye...haku nih dikire nye macam baru la jugak habes cuti mid sem...ala...takde la lame sangat p0n...satu minggu jep p0n...tolaktambahbahagidarab, tinggal jep beberapa hari jep yang bole diklasifikasikan sebagai cuti nye p0n...h0ho...p0yos sungguh haku disini....lalalalala


aish....merapu lagik haku nih ha...actually...haku nak cite....last weekend, yang before haku balik semula ke kuala pilah yang tercinta nih(owkeyh, nih memang tip0o), haku ngan mae big family plus dengan mae uncle and aunty(p0k ngan ceksu) had made a one-day trip ke KELANTAN DARUL NAIM tuh...see...poyo lagik tuh....takde la lawatan sangat p0n yang sebenarnye....lebih kepada nak habeskan masa dengan family sesambil meny0pping (shopping) sedikit....huahuahua...nih semua hasil kekreatifan adek haku la....dia duk memujuk inchik ayah ajak pi jenjalan tuh...


s0, hari jumaat tuh (TERENGGANU & KELANTAN memang cuti weekend jumaat n sabtu) kami-kami p0n gerak la konvoi pergi makan angin...and seperti yang ditegaskan, kami tak g0poh and tak kejar masa....so, memang kami banyak stop jugak la...lalalala....dalam lebih kurang kul 12.30 tengahari kit0rang da sampy kat PENGKALAN KUBUR...well nih memang salah satu tempat yang famous untuk beli-bela(beli-belah)...so, jenjalan la ktorang...macam banyak jugak la mereka-mereka nih belian...haku nampak cam dorang duk shopping baju jep...mae puan emak pulak duk sesibok membelah bebarang dapor...haku...? h0ho...sempat jep haku sambar selai baju...lalalala


then, tak lama sangat la kami-kami duk situ...gerak la pulak p KB MALL (da memang tjuan nk pg makan angin n beli-bela p0n kan) ronda-ronda...aishhh...before tuh sempat lak jugak pi makan dolu....lalalala...kalau tak makan, tak de energy, tak leh la nak meround p beli-bela lagik...owkeyh....over lagik kau nih nina...ahemmm....!


owkeyh....abes suda aktiviti kekami hari tuh...meround bandar KB and melihat tahap pembangunan dorang...perghh..! pejam celik mata haku teng0k...hade jalan raye bertingkat seyh(haku xtaw hape name die)...pegun kejap...maklum la....da bertaon haku tak jejak kaki ke kalantan....ishishish...mekaseh yang ytak terhingga la kat adek haku tuh....da bagi peluang haku jenjalan kat sini lagik....muahhahahah


kt0rang gerak blik terengganu p0n da lpas maghrib kot...hah....nih la kemuncak cite haku hari nih....asal haku kate kemnuncak...? sebab nya....di sepanjang hari haku duk jenjalan kat kelantan hari nih, satu piccy p0n haku tak snap kot...last-last bile sampy jep kat MASJID SEBERANG JERTEH nih, teros haku mintak kamera....nak snap piccys...muahahah....mesti korang cam curious jugak la kan kenapa yang haku superdupertriper....forper hade...? (abaikan aje) nak snap piccys sume tuh...hah...korang tengok la sendirik dolu...nanti haku sambung citer lak....  (^_^)v


exploring time...!!!


see...gate die p0n da cun giler seyh...! pegun lagik...!


haku jatuh cinta sesangat ngan tempat nih...cun...!


tandas p0n nak cool jugak kot...


alemak...tetibe muncul alien bertige nih....agagaga


adek haku lagik matured kot dr haku (maybe cbb hadbg mak haku tuh..?)


landskap yang bwad haku berkali-kali jatuh cinta...! (over kau nina)


da nampak cam hotel+chalet+resort


kebetolan time ktorg smpy tuh, hade event...bebudaq ramai...

superdupertriper like...!
owkeyh....done with exploring piccys....so...? hade paham kenape haku tetibe mintak kamera? hoho....memang la haku nih...peliks sikit...takleh nampak bebenda yang cenggini....haku KAGUM seyh....da al bukan selalu haku bole datang sini kan...so, sementara bole, bwad sajeee....lalalala...memang bangga la orang yang design masjid nih...sebab haku da puji korang melambung-lambung taw...and lagi-lagi la bangga orang yang design landskap masjid nih sebab haku memang superdupertriper like kot..! owkeyh...memang melampau kau nih nina...fine...da haku suke...haku cakap sajeeee....haku da jatuh hati ngan landskap die kot...so, orang yg bertanggunjawab ngan design-design nih sume, tahniah la...andai kata hade antara korang yang terbaca entry haku nih, bole ler kontek haku...maybe korang leh design utk haku punye umah jugak(think for the future owkeyh)...


muahhahahah...owkeyh....cukup sudah tahap kesengetan haku hari nih....done...! lalalala...haku nak pegi menghempas diri ke peraduan pulak...sok pepagi duk hado kelas pulak aih....mau nya haku ngantuk nih...huahuahuahua...alkisahnye...haku nak out dulu la...sekian sajeee nukilan senget haku setelah lame sedikit menyenyapkan(mnyepikan) diri haku yang comel lote nih...


time kaseh jugak orang KELANTAN....!


ps//bnyak kenangan ngan org kelate...sweetsourmemories...lalalala