mAe freNz

Friday, January 18, 2013

Parodi Forum Suara Mahasiswa - Matluthfi BEST!

Assalamu'alaikum! Dan salam sejahtera guys! 

Wallaweyh. Dah lama jugak haku tak hupdate blog nih. Well. Haku duk struggle dengan final exam. Yeah. Kinda buat haku pening tak bertempat and seteresss jugak. Risau weyh. Risau. Soalan macam nak membunuh, tapi tak lah terbunuh pon. Aiyak Nina. Hiperbolasepak parameswara sangat haku nih. Well. Seriously, haku boleh survive lagi.

Eyh Nina. Stop that. Cut the craps. Let's go straight to the point. Listen! Listen! Listen! (sila sambung kira sambil sebut listen sampai korang nak muntah) #BigGrin

And that's my point. Pasal video listen tuh. Well, video tuh did membangkitkan kemarahan-ketidaksenangan-keharuan-kebanggaan sesetengah pihak. And for me, there's something yang boleh kita tengok-perhati-dengar-nilai-respon dengan video tuh. At least ada some part yang boleh buat kita lebih berhati-hati dalam perbuatan kita. 

Everybody do look-listen-judge in everything you do. And HE did that all the time. Well HE knows better. So, do behave! #Smile

And based on that video, bermacam parodi yang haku tengok kat Youtube. Seriously, macam-macam ada. And one of them, matluthfi punya. Owkeyh. Haku cakap tak tipu. Haku suka parodi yang dia buat nih. Kalaw korang bebetol paham, mungkin banyak makna yang korang bole dapat dari parodi nih. Nih based on apa yang haku paham la. So, let's try to take a look and understand.




*awak tahu tak ikan ape yg paling banyak masalah?*
*errkkk...ikan jerung?*
*salah...tuh skema lame*
*habes tuh?*
*ikan bawal*
*bawal mane?*
*bawani....heeee*

Bhahahahah... #bigjoke

~Well, shake hand doesn't mean you did showed them respect.
~Show them some respect, then they will respect you.

No heart feeling, no hurt feeling, no hard feeling, just my opinion. 

Uhibbuka/i fillah. 

Saturday, January 12, 2013

Adik

Assalamualaikum. Dan selamat subuh semua! 

Semalam I did called home. Owh...how I miss been there and be with them. Really missed them. Damn much! Rasa macam nak terbang balik rumah sekarang jep kalaw dapat. But I knew. That's impossible.

Yeah. I'm here, finishing my finals, and soon, soon, I'll be there. Promise. Even for a while. #Rindu

Few days ago, haku did kol rumah, cakap dengan mak. Mak cerita macam-macam. Dari hal Ida pergi PLKN, Aliff dah masuk sekolah menengah sampailah ke hal Anis. My adik bongsu! Mom did told me that she started her 'KAFA' class this year. So, she did stayed kat sekolah dari pepagi sampai la ke petang. And guess what?? Owh. Yang nih memang tak boleh blah. Adik haku sorang nih lah. She's so demand! #Gelak

Mak cakap pagi-pagi before pergi sekolah, mesti dia akan tinggal satu note kat mak. Oh man! Haku dah excited ingat nota hape dia tinggal. Bangga lah jugak kalaw dia tinggal wish 'Love U mom' ke hape kan. Tapi, she did tinggal list bebarang yang mak kena bawak masa tengahari pergi jumpa dia. Wallaweyh. Siap ada words 'Jangan Lupa' lagi tuh. Bhahahah...serius haku gelak masa cakap dengan mak tuh. #GelengGelengKepala

Memang lah adik bongsu haku tuh. Dulu kami semua takde pon macam tuh. Iman pon dah 2 tahun kelas KAFA takde pon demand suh mak pergi hantar makanan tengahari hape semua tuh. Jatuh kat adik haku yang bongsu nih, macam-macam kerenah nye lah hai. Sampai mak haku pon gelak jep tengok perangai dia. Apa, semua anak bongsu gayanya seperti itu kah?? #Senyum

Bukan lah hape. Tapi seriously, kerenah adik menghiburkan kami sekeluarga. Yup. I missed her. Rindu nak gaduh dengan dia. Rindu nak buat dia nanges-nanges-manja. Seriously haku rindu. #LapAirMata

And yes. Dia selalu buat mak gelak-marah-geram dengan dia. Since kami semua kakak-kakak-abang-abang dah besar and duduk jauh dari mak ayah, dia pengubat kerinduan. Dia mengisi kesunyian. Haku taw mak sunyi duk sengsorang kat rumah pepagi. Tapi, she did made mak busy with her kerenah mengada-ngada dia tuh. And kurangkan kesunyian mak. Kalau haku kol mak waktu tengahri, mesti mak tengah sesiap nak pergi sekolah, jumpa Anis. And Iman pon turut sekali. #Senyum

And semalam, when I called, haku cakap dengan Anis. Allah. Adik haku dah besar. Kalau dulu, mesti nak gaduh jep kerjanya cakap dengan Anis. Gaduh-gaduh manja. But semalam, no more gaduh. She's pretty cool. Cakap macam orang tua.


Haku: Adik, sape suh mak anta makanan tengahari? (sambil gelak-gelak)

Anis: Heeee (gelak saje)

Haku: Eyh. Suka pulak. Adik lah tuh. Adik, belajar apa kelas KAFA?

Anis: Ada kelas quran, jawi.....(blablabla)....nak cakap dengan mak? 


Yeah. Kalau dulu, pantang diusik macam tuh, mesti bising mulut dia. Mesti ada saje alasan dia nak bagi kat haku. Cakap pon, mesti melarat-larat. Takdenye nak offer nak bagi phone kat mak kalau dapat cakap. But, itu dulu, not now. Not now. How I miss that time. How I miss her. How I miss them.

Thursday, January 03, 2013

ETERNITY LOVE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera guys!

This post supposed to be yesterday's post.

Wonderful-responsible-coolio big brother!

Imma lil sista!
#Love yang takkan dapat diputuskan selain LOVE dari ALLAH dan MakAyah.