mAe freNz

Tuesday, May 21, 2019

#SURATUNTUKAYAH

This one should be published since 2017.


*********************************************************************************

Masa berlalu pantas.

Dua tahun...hampir berlalu.

Tapi...dalam hati masih berharap kalau aku dikejutkan dari mimpi realiti ini.

#suratuntukayah....sebab aku rindu.

Rindu segalanya. Kadang tak tertahan dihati.

Ayah...Na rindu. Na tahu kalau ayah takkan dapat baca pon semua nih, takkan dapat tengok pon coretan nih. Tapi...I still want to mencoret. Even rasa rindu nih takkan terluah dengan perkataan.

Ayah...kami semua ok. Abang Din sedang menjadi ok. I know you know how he's struggling with things, Us too.

Dan Na...still struggling. And counting.

Ya Allah...cepatnya masa. Na dah lulus my master's degree, dah siap konvo pon last December. For the first time, ayah takde untuk Na share one of my beautiful moments. Na pura-pura kuat. Cakap kat mak I'm okay to be there alone. Mak takleh datang adik tengah SPM. Dan adik-adik lain pon tengah nak exam. Konon. Pernah dah family semua datang masa konvo degree so master sengsorang pon takpe. Padahal dalam dewan terkebil-kebil jugak tahan tangis. How I miss you ayah. Allah jep yang tahu. Syukur ada teman-teman kesayangan yang sudi datang raikan.



*********************************************************************************

Now, we are okay. Gonna be okay. And we still miss you ayah. Sometimes mom laugh while thinking of you, talking about you. We did. Memory will never fade. You will always with us.

Forever.



Wednesday, May 15, 2019

SAPU SAWANG

Krik krik krik.....

Punyalah lama tak jenguk blog nih sampai sawang setebal hutan!

Last posting 2016 kot...nih dah 2019.

Konon bukak En Lappy nak tengok content exam serba sedikit sementara budak Anaqi nih tido. Sekali terjengah blog pulak. Dah laa kemain struggle nak ingat balik password. Allah! Banyak sangat kot urat putus masa bersalin ritu. Hahaha.

Btw, 3 tahun hilang dari dunia blog. Aku dah selamat nikah dan ada sorang anak dah.

Kemain 3 tahun yang penuh cerita sendiri. Hujan airmata tangisan gembira.

Now, here I am. Try to get back to the old me. Yang menceceh kekadang duk bercerita meluah perasaan kat blog. Punyalah rindu nak menulis balik. 

Doakan ummi istiqamah nak mula menulis balik. Yosh!

Sunday, September 18, 2016

MUDA ATAU TUA?

Sungguh laa...makin lama hidup, makin dihadap masalah/cabaran/dugaan, makin banyak pengalaman yang dikaut. Sama ada manis masam pahit pedas semua tergaul sama rata.

Cuma, cara untuk menghadapi sesuatu masalah/cabaran/dugaan tuh bergantung pada tahap kematangan otak/hati/jiwa nih.

Dan sungguh laa...aku masih berpinau, sama ada aku makin merah menua atau masih hijau muda dalam meneruskan langkah hidup.

Kadang akal tidak sempat bertindak kala hati terlebih perisa mengawal.
Kadang mulut lantang bersuara meninggalkan akal dan hati terluka.

Maka, telah menuakah aku, atau masihkah muda dalam mengemudi hidup?

Sedangkan jalan hidup terus kehadapan dan aku masih berkira-kira dimana aku.

Belajar daripada pengalaman.

Bersakit untuk capai masa depan.

Moga hari esok aku pantas menua dalam membuat perhitungan.

Bukan tenggelam dalam lautan perasaan.

Saturday, April 16, 2016

ONE CALL AWAY

"...I'm only one call away
I'll be there to save a day
Superman got nothing on me
I'm only one call away..."

If and only if...
You are one call away.
I bet I'll always call you.
Just to hear your voice.
Just to get some strength and keep walking my path.
Just to have some courage and not to be scared.
Just to smile through the hardest part of the journeys.
Just to stay strong and pass the weak days behind.
Just to have some confident to live my life.

It seems that 'just' is too much aite?

...No matter where you go, know you are not alone...

Wednesday, December 30, 2015

RINDU

Andai berpeluang untuk jeritkan perasaan tuh, dah lama aku terjerit untuk sampaikan betapa aku rindu.

Andai berpeluang untuk luahkan perasaan itu walaupun untuk sekali, aku sanggup bersusah payah untuk luahkan betapa aku rindu.

Namun, peluang itu takkan mampu lagi untuk aku gapai.

Hanya perasaan terkilan yang berbaki.

Betapa kehilangan itu sungguh membuatkan aku rindu.

Rindu untuk menatap.

Rindu untuk mendengar.

Rindu untuk meluahkan.

Rindu untuk sebuah senyuman.

Aku rindu segalanya.

Betapa aku rindu.

Sungguh aku rindu.

Saat tak terkawal rasa rindu, hati bersedekah Al-Fatihah.

Minda mengingatkan hati kalau ini adalah perancangan terbaik dari-NYA.

Bersangka baik. Terus kuat. Kau tidak seorang.

Allah.

Sampaikan salam rindu aku.

Pada nya...



*1961-2015
*alfatihah
*tenanglah disana

Friday, November 20, 2015

WOULD YOU STILL LOVE ME THE SAME?



If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Right about now
If I judge for life, man, would you stay by my side?
Or is you gonna say goodbye?
Can you tell me right now?
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty, would it be alright
Come on show me that you down
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Let's get it down
All I wanna is somebody who really don't need much
A girl that I know I can trust
To be there when money low
If I did not have nothing else to give but love
Would that even be enough
Gal, me need to know
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Tell me tell me would you want me
Tell me tell me would you call me
If you knew I wasn't balling
Cause I need girl who's always by my side
Tell me tell me do you need me
Tell me tell me do you love me
Or is it just tryna play me
Cause I need a girl to hold me down for life

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

*reality*

Monday, November 02, 2015

MOM ONCE SAID....

Aku bukan jenis yang semua benda nak cerita kat Puan Emak. Once aku rasa benda tuh perlu untuk aku cakap kat Puan Emak, then baru aku cakap. Tuh pon cakap secara gelak-gelak. Tak tahan kekok weh kalau cakap serius-serius dengan mak. Hahahah.

Tapi bila dah masuk mode serius tuh, boleh tahan jugak lah serius dia. Yelah. Dah tanya pendapat pasal hidup, gila la nak gelak-gelak jugak kan.

Macam apa yang aku tetiba sembang dengan Puan Emak hari tuh. Aku rasa memang dia terkejut as before nih, aku tak pernah-pernah cakap soal nih dengan dia.


Mak: Buat istikharah. Mintak petunjuk dengan Dia.

Aku: Kalau buat istikharah, tapi hati dah tersayang dulu macam mana mak? Valid ke istikharah tuh?


Sungguh aku tanya soalan tuh direct macam tuh. Bila ingat balik rasa nak lempang mulut sendiri. Polos sangat bertanya takdan nak mikir.


Mak: Takpe. Buat je istikharah tuh. Kalau betol memang dah jodoh dengan dia, Allah permudahkan jalan tuh. Tapi kalau memang bukan jodoh dengan dia, nanti Allah akan tunjukkan jugak, tak kira lah macam mana cara pon.


Lepas tuh, mak tanya soalan cepu-cemas kat aku....

Mak: Nanti, kalau tetiba ada yang lagi baik daripada tuh macam mana?

Aku: Yakin la dengan pilihan kita tuh dan doa mohon hati nih tetap pendirian. Ujian kan?


Aku jawab balik soalan Puan Emak dengan soalan. Sebab aku tahu, she know things better than me.

Kadang ibu yang lagi dulu makan garam tuh, tahu lebih hati anak nih. Saja nak buat anak berfikir lebih. Bukan niat menghalang atau menidakkan. Still lagi gagah berdiri di belakang dalam apa jua keputusan si anak nih. 

Thanks Mak for always been there for me!

MINE IS NEXT


Semalam sempat menjengah DECTAR tuh sebab dah janji dengan  bestfriend nak pergi tengok die berjubah ungu (for FST). Fuhhhhh! Boleh tahan sesak lah kawasan DECTAR tuh. Semua dengan keluarga dan kenkawan memasing. Bangga berjubah ungu, muka berseri-seri. I knew that feeling. Rindu. Tak sabar! InshaAllah, next year will be mine.

Since I'm alone, si Qina offer pergi dengan dia sekali pepagi tuh. Ajak masuk dewan sekali dengan mak and abang dia sebab ada lagi satu tiket masuk dia dapat. Tapi aku dah janji dengan si Ija nak pergi sesama and tak bagitau budak Qina nih. Hari tuh Ija cakap kat Qina konon takleh nak datang sebab jauh. So, kira nak surprisedkan Qina lah si Ija nih datang. Hahah.

And we did it. Menjerit kemain si Qina tuh bila nampak si Ija ada kat sebelah. Yeay! Surprise menjadi. Hahahah. Tapi tak sempat lelama pon. Qina terkejar-kejar nak keluar.

Aku dengan Ija pon terus gerak balik lepas tuh. Duk pepusing cari members berenam tuh pon tak jumpa. Memasing sibuk dengan family memasing kot. Dan sungguhlah tersangat penuh orang kat depan tuh. Sesak nafas. Hahahah.

And sempatlah snap beberapa keping gambau dengan minah tuh. Buat kenangan, buat bekal semangat untuk habiskan semester nih. Well, aku pon nak sarung jubah tuh next convo! Lepas sarung jubah ungu tuh, nak sarung jubah ********* pulak. Hahahah.




Alhamdulillah.

She's finally a Master's holder.

One step closer to your dream, huh?

Keep walking and never stop dreaming.

Next aim, topi bulat with Mr. R, rite? Hahahah.

Good luck jah!