mAe freNz

Sunday, September 18, 2016

MUDA ATAU TUA?

Sungguh laa...makin lama hidup, makin dihadap masalah/cabaran/dugaan, makin banyak pengalaman yang dikaut. Sama ada manis masam pahit pedas semua tergaul sama rata.

Cuma, cara untuk menghadapi sesuatu masalah/cabaran/dugaan tuh bergantung pada tahap kematangan otak/hati/jiwa nih.

Dan sungguh laa...aku masih berpinau, sama ada aku makin merah menua atau masih hijau muda dalam meneruskan langkah hidup.

Kadang akal tidak sempat bertindak kala hati terlebih perisa mengawal.
Kadang mulut lantang bersuara meninggalkan akal dan hati terluka.

Maka, telah menuakah aku, atau masihkah muda dalam mengemudi hidup?

Sedangkan jalan hidup terus kehadapan dan aku masih berkira-kira dimana aku.

Belajar daripada pengalaman.

Bersakit untuk capai masa depan.

Moga hari esok aku pantas menua dalam membuat perhitungan.

Bukan tenggelam dalam lautan perasaan.

Saturday, April 16, 2016

ONE CALL AWAY

"...I'm only one call away
I'll be there to save a day
Superman got nothing on me
I'm only one call away..."

If and only if...
You are one call away.
I bet I'll always call you.
Just to hear your voice.
Just to get some strength and keep walking my path.
Just to have some courage and not to be scared.
Just to smile through the hardest part of the journeys.
Just to stay strong and pass the weak days behind.
Just to have some confident to live my life.

It seems that 'just' is too much aite?

...No matter where you go, know you are not alone...

Wednesday, December 30, 2015

RINDU

Andai berpeluang untuk jeritkan perasaan tuh, dah lama aku terjerit untuk sampaikan betapa aku rindu.

Andai berpeluang untuk luahkan perasaan itu walaupun untuk sekali, aku sanggup bersusah payah untuk luahkan betapa aku rindu.

Namun, peluang itu takkan mampu lagi untuk aku gapai.

Hanya perasaan terkilan yang berbaki.

Betapa kehilangan itu sungguh membuatkan aku rindu.

Rindu untuk menatap.

Rindu untuk mendengar.

Rindu untuk meluahkan.

Rindu untuk sebuah senyuman.

Aku rindu segalanya.

Betapa aku rindu.

Sungguh aku rindu.

Saat tak terkawal rasa rindu, hati bersedekah Al-Fatihah.

Minda mengingatkan hati kalau ini adalah perancangan terbaik dari-NYA.

Bersangka baik. Terus kuat. Kau tidak seorang.

Allah.

Sampaikan salam rindu aku.

Pada nya...



*1961-2015
*alfatihah
*tenanglah disana

Friday, November 20, 2015

WOULD YOU STILL LOVE ME THE SAME?



If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Right about now
If I judge for life, man, would you stay by my side?
Or is you gonna say goodbye?
Can you tell me right now?
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty, would it be alright
Come on show me that you down
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Let's get it down
All I wanna is somebody who really don't need much
A girl that I know I can trust
To be there when money low
If I did not have nothing else to give but love
Would that even be enough
Gal, me need to know
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Tell me tell me would you want me
Tell me tell me would you call me
If you knew I wasn't balling
Cause I need girl who's always by my side
Tell me tell me do you need me
Tell me tell me do you love me
Or is it just tryna play me
Cause I need a girl to hold me down for life

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

*reality*

Monday, November 02, 2015

MOM ONCE SAID....

Aku bukan jenis yang semua benda nak cerita kat Puan Emak. Once aku rasa benda tuh perlu untuk aku cakap kat Puan Emak, then baru aku cakap. Tuh pon cakap secara gelak-gelak. Tak tahan kekok weh kalau cakap serius-serius dengan mak. Hahahah.

Tapi bila dah masuk mode serius tuh, boleh tahan jugak lah serius dia. Yelah. Dah tanya pendapat pasal hidup, gila la nak gelak-gelak jugak kan.

Macam apa yang aku tetiba sembang dengan Puan Emak hari tuh. Aku rasa memang dia terkejut as before nih, aku tak pernah-pernah cakap soal nih dengan dia.


Mak: Buat istikharah. Mintak petunjuk dengan Dia.

Aku: Kalau buat istikharah, tapi hati dah tersayang dulu macam mana mak? Valid ke istikharah tuh?


Sungguh aku tanya soalan tuh direct macam tuh. Bila ingat balik rasa nak lempang mulut sendiri. Polos sangat bertanya takdan nak mikir.


Mak: Takpe. Buat je istikharah tuh. Kalau betol memang dah jodoh dengan dia, Allah permudahkan jalan tuh. Tapi kalau memang bukan jodoh dengan dia, nanti Allah akan tunjukkan jugak, tak kira lah macam mana cara pon.


Lepas tuh, mak tanya soalan cepu-cemas kat aku....

Mak: Nanti, kalau tetiba ada yang lagi baik daripada tuh macam mana?

Aku: Yakin la dengan pilihan kita tuh dan doa mohon hati nih tetap pendirian. Ujian kan?


Aku jawab balik soalan Puan Emak dengan soalan. Sebab aku tahu, she know things better than me.

Kadang ibu yang lagi dulu makan garam tuh, tahu lebih hati anak nih. Saja nak buat anak berfikir lebih. Bukan niat menghalang atau menidakkan. Still lagi gagah berdiri di belakang dalam apa jua keputusan si anak nih. 

Thanks Mak for always been there for me!

MINE IS NEXT


Semalam sempat menjengah DECTAR tuh sebab dah janji dengan  bestfriend nak pergi tengok die berjubah ungu (for FST). Fuhhhhh! Boleh tahan sesak lah kawasan DECTAR tuh. Semua dengan keluarga dan kenkawan memasing. Bangga berjubah ungu, muka berseri-seri. I knew that feeling. Rindu. Tak sabar! InshaAllah, next year will be mine.

Since I'm alone, si Qina offer pergi dengan dia sekali pepagi tuh. Ajak masuk dewan sekali dengan mak and abang dia sebab ada lagi satu tiket masuk dia dapat. Tapi aku dah janji dengan si Ija nak pergi sesama and tak bagitau budak Qina nih. Hari tuh Ija cakap kat Qina konon takleh nak datang sebab jauh. So, kira nak surprisedkan Qina lah si Ija nih datang. Hahah.

And we did it. Menjerit kemain si Qina tuh bila nampak si Ija ada kat sebelah. Yeay! Surprise menjadi. Hahahah. Tapi tak sempat lelama pon. Qina terkejar-kejar nak keluar.

Aku dengan Ija pon terus gerak balik lepas tuh. Duk pepusing cari members berenam tuh pon tak jumpa. Memasing sibuk dengan family memasing kot. Dan sungguhlah tersangat penuh orang kat depan tuh. Sesak nafas. Hahahah.

And sempatlah snap beberapa keping gambau dengan minah tuh. Buat kenangan, buat bekal semangat untuk habiskan semester nih. Well, aku pon nak sarung jubah tuh next convo! Lepas sarung jubah ungu tuh, nak sarung jubah ********* pulak. Hahahah.




Alhamdulillah.

She's finally a Master's holder.

One step closer to your dream, huh?

Keep walking and never stop dreaming.

Next aim, topi bulat with Mr. R, rite? Hahahah.

Good luck jah!

Friday, October 23, 2015

#BAJET2016 OR #BAJET2017

Allah.

Dua tiga hari nih hidup macam kelam-kabut sikit tapi tak lah sekelam jerebu yang menyesakkan dada tuh.

Dengan a lot of things that suddenly pop out yang menyebabkan otak laju berfikir dan hati beremosi lebih.

InshaAllah, if Allah wills, semua perancangan dan angan-angan tuh akan terlaksana jugak.

Sekarang mohon lebih fokus untuk habeskan dulu komitmen master and then you can start reviewing your plan.

Kasi kayuh pelan-pelan dulu. Sampai masa nanti jalan jugak. Amin.


Doa dan usaha seiringan.

Saturday, October 17, 2015

NEW 'ALL IZ WELL'


+ Jahhhh.

- Yep.

+ Jahhhhhhh.

- Yeppp.

+ Jahhhhhhhhh.

- Jemah….ko jangan sampai aku lempang ko kang.

+ Weh jahhhhhh! Ko tolong lempang sikit hati aku nih. Dah tersasar nih.

- Laaaa….ko dah kenape jemahhh? Nih kalau tak betol cenggini nih ade la yang tak kena tuhhh.

+ Hahahahah…aku nih…tinggi sangat kelangit. Nanti jatuh baru taw sakit.

+- ……………

Dan bermacam lah sesi soal jawab hati dan perasaan tuh.

Gosh. You dunno how much I thanked Allah for giving me best-girlfriend-ever like you. Yang aku boleh buat pape confession dengan selamba buta jep.

Cepat jep kau tangkap perubahan aku. Rasa hati aku.

And the best part is, kau tak marah aku. Kau cuba buat aku pikir balik and kau buat aku feel much more better. You know what I mean huh.

And thanks for supporting me in everything that I do and kenkadang aku nih over reacted sikit kan? Layan je lah kau kan.

And for that ‘nasihat’, inshaAllah. Doakan everything will be okay and aku tak tersasar daripada aim aku.


“Worth to Wait for…”



That’s my new ‘all iz well’.

Seeee....aku dah siap tampal dah pon. :P